UE a oferit sute de mii de euro pentru ca victimele torturii să fie ajutate în cadrul unor centre deschise la Chișinău, Comrat și Tiraspol

  • 13 Iulie 2018 13:58
UE a oferit sute de mii de euro pentru ca victimele torturii să fie ajutate în cadrul unor centre deschise la Chișinău, Comrat și Tiraspol Europa Liberă

Trei centre de asistență psihologică a victimelor torturii au fost deschise la Chișinău, Comrat și Tiraspol, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene care a investit  700 de mii de euro.

La aceste centre se oferă ajutor  juridic și psihologic victimelor torturii și familiilor acestora, așa încât să se poate reintegra în societate. Proiectul prevede, de asemenea și organizarea a zeci de seminare de instruire a personalului din instituțiile în care se practică relele tratamente. 

În discursul de lansare a celor trei centre de asistență pentru victimele torturii, șeful adjunct al Secției de operațiuni din cadrul Delegației UE Marco Gemmer a remarcat că după decesul de anul trecut al tânărului Andrei Brăguța în penitenciarul ”Pruncul” ca urmare a bătăilor aplicate de mai mulți deținuți de celulă sub privirile pasive ale gardienilor, a fost clar că în R. Moldova aplicarea torturii și relelor tratamente este încă o problemă.

Oficialul a menționat că pe parcursul a doi ani,  pentru angajații din centrele de detenție, din spitalele de psihiatrie, cu implicarea studenților- viitori polițiști, procurori, judecători, vor fi organizate seminare de instruire. Aceste vor avea drept scop schimbarea de mentalități așa încât tortura să nu mai fie un fenomen tratat cu indiferență de autorități. 

”Proiectul nu va învăța pe nimeni, ci va crea o platformă în care toși actorii implicați pentru a asigura implementarea legislației. Vor fi organizate peste 60 de seminarii pentru angajații din centrele de detenție, pușcării, spitale de psihiatrie, comisariate de poliție. Se va lucra, de asemenea, cu deținuții, pacienții din spitale de psihiatrie, copii din orfelinate pentru a-i învăța metodele juridice prin care se pot opune torturii”, a declarat Marco Gemmer.

În rândul statelor semnatare a Conveției pentru Apărarea Drepturilor Omului, R. Moldova este lider la capitolul încălcări, potrivit directorului de programe pentru drepturile omului în cadrul Asociației Promo-Lex, Alexandru Postică.

”Potrivit datelor statistice tortura este pe locul trei sau patru în lista celor mai frecvente încălcări constatate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (în cauzele moldovenești n.r.) și este un fenomen larg răspândit. Nu este vorba doar despre faptul că tortura este aplicată de agenți ai statului, de multe ori tortura apare ca urmare a anchetei ineficiente a cazurilor de maltratare”, a subliniat expertul.

Republica Moldova a pierdut la CEDO, în total, 62 de dosare pe cazuri de tortură și tratamente inumane sau degradante și a fost obligată să plătească circa 13 mln de lei sub formă de despăgubiri. Alte circa 200 de dosare privind alegații de tortură și rele tratamente sunt pe lista de așteptare la Curtea Europeană. potrivit Amnesty International.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău