UE a lansat un nou serviciu social la Ungheni

  • 26 Ianuarie 2020 20:11
UE a lansat un nou serviciu social la Ungheni

Centrul de reabilitare și integrare socială a vârstnicilor din Ungheni a inaugurat, vineri, 24 ianuarie, un nou serviciu de îngrijire socială pentru persoanele cu dizabilități severe intelectuale, psihosociale și motorii, cele fără adăpost, precum și anumite categorii de persoane în etate, transmite MOLDPRES.

Serviciile de igienă vor fi oferite într-un centru renovat și utilat, unde funcționează o cameră de baie, frizerie, spălătorie etc., iar pentru a asigura transportarea la centru a beneficiarilor din localitățile raionului Ungheni, a fost procurat un microbuz, potrivit sursei citate.

Serviciul de îngrijire socială este dezvoltat de către Asociația Obștească „Alternative Sociale” în parteneriat cu Consiliul raional Ungheni, cu suportul financiar al Uniunii Europene și co-finanțat de Fundația Soros-Moldova.

”De multe ori, oamenii nu au parte de sprijinul familiei, sunt nevoiți să facă față provocărilor vieții în singurătate. În colaborare cu asistenții sociali comunitari, identificăm persoanele eligibile pentru serviciile pe care le prestăm. Este foarte important că avem autovehiculul oferit din fonduri europene, fiindcă astfel ajungem în localitățile rurale, acolo unde necesitățile sunt cu adevărat stringente”, a explicat Andrei Chiorescu, director de proiect AO „Alternative Sociale”.

Serviciul de îngrijire socială are capacitatea de a deservi aproximativ 44 de persoane în fiecare lună. Echipa centrului este formată din lucrători sociali, frizer, șofer și asistentul social, responsabil de evidența beneficiarilor din raion. În perioada lunilor august – noiembrie 2019, la centru au fost acordate servicii pentru 243 de persoane, dintre care 19 copii. Pentru ca persoanele aflate în vizorul centrului să beneficieze de ajutor pe termen lung, este prevăzută integrarea în serviciile de zi ale Centrului de reabilitare și integrare socială a bătrânilor din municipiul Ungheni.

”Uniunea Europeană va continua să aloce mijloace financiare pentru crearea și dezvoltarea serviciilor sociale în Republica Moldova. În următorii ani, vom implementa servicii de cantină socială și de reparație, dotare a centrelor pentru copii și bătrâni. Sunt sigur că acest serviciu va fi preluat de către autoritățile publice locale, deoarece este în beneficiul cetățenilor raionului Ungheni”, a relevat la inaugurarea serviciului Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău.  

Serviciul de îngrijire socială din Ungheni poate fi preluat drept model de bună colaborare dintre societatea civilă și autoritățile publice locale. Potrivit lui Petru Culeac, director executiv al Fundației Soros-Moldova, ”succesul proiectului se datorează faptului că toți actorii locali sunt motivați să producă o schimbare în bine în raion”.

Proiectul „Ambulanța Socială’’ este implementat din resursele acordate de Uniunea Europeană în cadrul Programului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, cofinanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău