UE a încheiat cu ESA un parteneriat financiar pentru spațiu

  • 23 Iunie 2021 09:58
UE a încheiat cu ESA un parteneriat financiar pentru spațiu

Uniunea Europeană a semnat marți cu Agenția Spațială Europeană (ESA) o convenție cadru de parteneriat financiar (FFPA) care garantează o investiție de aproape 9 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, informează AFP.

Această convenție definește rolurile atribuite Comisiei Europene, ESA și Agenției Uniunii Europene pentru programe spațiale (EUSPA), nou înființată.

Documentul a fost semnat la Bruxelles de comisarul european Thierry Breton, directorul general al ESA - Josef Aschbacher - și directorul EUSPA - Rodrigo Da Costa -, în cadrul unei ceremonii care a fost difuzată online.

Thierry Breton a anunțat cu această ocazie lansarea oficială a noului program spațial european, al cărui buget a fost deja adoptat de UE. Acest buget este de 13,2 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027.

"Trebuie să stabilim o agendă spațială ambițioasă și care să marcheze o ruptură (în raport cu trecutul, n.r.) în viitor: să fie mai dinamică, mai inovatoare și să își asume mai multe riscuri", a declarat Thierry Breton, comisar european pentru politică industrială, piață internă, apărare și spațiu.

Acest program continuă dezvoltarea Galileo (sistemul european de navigație prin satelit), EGNOS (care îi aduce un plus de precizie proiectului Galileo pentru servicii specializate) și Copernicus (dedicat monitorizării Terrei).

ESA va avea sarcina de a proiecta segmentul spațial al GOVSATCOM, viitorul sistem de comunicații securizate pentru situații de criză între statele din UE (seisme, atacuri informatice asupra unui stat membru, etc.)

Investiția UE alocată către ESA pentru perioada 2021-2027 se ridică la 8,7 miliarde de euro, a precizat directorul general al ESA, Josef Aschbacher.

Convenția semnată marți "stabilește un lanț de comandă foarte clar", a explicat Timo Pesonen, directorul Direcției generale pentru Apărare, Industrie și Spațiu din cadrul UE. Această direcție este ordonatorul principal de credite, ESA este "arhitectul conceptual" al programelor, iar EUSPA are sarcina de a le implementa și exploata.

Felicitând UE pentru ambițiile sale din domeniul spațiual, directorul ESA, Josef Aschbacher, a reamintit că în Statele Unite "cheltuielile publice pentru spațiu sunt de cinci, șase sau șapte ori mai mari decât cele din Europa".

El a salutat de asemenea trimiterea de către China a unui echipaj compus din trei astronauți la bordul unei stații spațiale proprii prin intermediul unei rachete lansatoare proprii, în contextul în care Europa își trimite astronauții în spațiu cu rachete rusești sau americane. "Ce vrea Europa să realizeze și unde vrea să ajungă Europa?", s-a întrebat directorul ESA, reamintind că Agenția Spațială Europeană intenționează să organizeze o dezbatere pe această temă în cadrul unui summit care va avea loc la începutul anului 2022.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău