UE a impus sancțiuni împotriva unor sectoare cheie ale economiei Belarusului

  • 24 Iunie 2021 15:45
UE a impus sancțiuni împotriva unor sectoare cheie ale economiei Belarusului

Uniunea Europeană a impus joi sancțiuni împotriva unor sectoare cheie ale economiei Belarusului, pentru a face presiuni asupra regimului președintelui Aleksandr Lukașenko în urma deturnării la 23 mai a unui avion de linie Ryanair pe ruta Vilnius-Atena pentru arestarea unui opozant, a informat Consiliul European, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Noul set de măsuri a fost publicat cu puțin timp înainte de debutul summitului UE de la Bruxelles și cuprinde restricții asupra comerțului cu îngrășăminte pe bază de potasiu, cu petrol, produse din tutun, și limitează accesul Minskului pe piețele de capital din UE, a precizat Consiliul într-un comunicat.

Liderii europeni salută intrarea în vigoare 'în timpul dorit' a măsurilor decise împotriva regimului din Belarus, se arată în proiectul de concluzii al summitului, consultat de AFP.

UE interzice 'vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul, direct sau indirect, către oricine din Belarus, de echipamente, tehnologii sau softuri destinate să fie utilizate în principal pentru supravegherea sau interceptarea de comunicații prin internet și telefonice, precum și de bunuri și tehnologii cu dublă utilizare în scopuri militare, și către persoane, entități sau organisme specifice din Belarus', afirmă comunicatul.

Banca Europeană de Investiții va înceta orice decontare sau plată aferentă oricărui acord existent privitor la proiecte în sectorul public, precum și oricărui contract de asistență tehnică.

Aceste sancțiuni economice se adaugă interdicției de zbor în UE pentru companiile aeriene din Belarus, în timp ce survolarea acestei țări și aterizarea pe aeroporturile sale sunt nerecomandate companiilor din UE.

Totodată, UE a inclus alte 78 de nume pe lista sa neagră, care numără acum 166 de persoane, printre care președintele Lukașenko și doi dintre fiii săi, și 15 entități cu legături cu regimul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău