UE a extins lista neagră a țărilor cu risc de finanțare a terorismului și spălare de bani

  • 13 Februarie 2019 17:06
UE a extins lista neagră a țărilor cu risc de finanțare a terorismului și spălare de bani

Comisia Europeană a anunțat miercuri, 13 februarie, că a adăugat mai multe jurisdicții pe lista celor care prezintă riscuri legate de finanțarea terorismului și spălarea de bani, informează Reuters și Agerpres. Pe listă figurează acum 23 de țări și teritorii, față de 16 anterior. Comisia Europeană precizează că a adăugat state cu "deficiențe strategice în combaterea spălării de bani și a finanțării regimurilor teroriste''.

Lista cuprinde în prezent Afganistanul, Arabia Saudită, Bahamas Botswana, Coreea de Nord, Etiopia, Ghana, Irakul, Iranul, Libia, Nigeria, Pakistanul, Panama, Samoa, Siria, Sri Lanka, Trinidad Tobago, Tunisia, Yemenul și patru teritorii ale SUA - Samoa Americană, Insulele Virgine Americane, Puerto Rico și Guam. Au fost eliminate Bosnia Herțegovina, Guyana, Laos, Uganda și Vanuatu.

Decizia a fost luată în contextul mai multor scandaluri recente în care au fost implicate bănci din Uniunea Europeană. Mai multe state membre au criticat însă măsura, care le-ar putea afecta relațiile economice cu Arabia Saudită.

Biroul de presă al guvernului de la Riyadh nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta anunțul. Panama a susținut că nu ar trebui să figureze pe listă, deoarece a adoptat recent reglementări mai restrictive împotriva spălării de bani.

Pe lângă impactul asupra reputației statelor vizate, includerea pe lista neagră complică relațiile cu UE. Băncile europene trebuie să efectueze verificări suplimentare ale plăților entităților din țările respective.

Statele Membre ale Uniunii Europene au la dispoziție o lună, cu posibilitatea prelungirii termenului la două luni, pentru susținerea listei. Aceasta poate fi respinsă cu o majoritate calificată.

Comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, care a propus lista, a declarat într-o conferință de presă că nu se așteaptă la un blocaj din partea membrilor UE. Ea a apreciat că este necesară o acțiune urgentă, deoarece "riscurile se propagă ca un incendiu în sectorul bancar". Ea a dat asigurări că Comisia Europeană va continua să monitorizeze și alte jurisdicții.

Reuters arată că criteriile folosite la alcătuirea listei negre includ sancțiuni minore împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului, cooperarea insuficientă cu UE și lipsa de transparență privind beneficiarii reali ai companiilor și trusturilor. Cinci dintre statele și teritoriile de pe lista neagră - Samoa, Trinidad Tobago, Samoa Americană, Insulele Virgine Americane și Guam - sunt considerate de Uniunea Europeană și paradisuri fiscale.

Criticile la adresa listei se referă la neincluderea unor țări implicate în scandaluri de spălare de bani în Europa. Europarlamentarul Sven Giegold, membru al comitetului Parlamentului European privind infracțiunile financiare, a arătat că "încă mai lipsesc unele din cele mai mari spălătorii de bani negri. Printre acestea se numără Rusia, City-ul (centrul financiar - n. red) londonez și Azerbaidjanul.

Săptămâna viitoare urmează să fie actualizată și lista neagră corespunzătoare a Grupului de Acțiune Financiară (Financial Action Task Force, FATF), organism internațional care are în prezent în vedere doar 12 jurisdicții, printre care nu se numără Arabia Saudită, Panama și teritoriile americane.

Sursa: Agerpres 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău