UE a aprobat planurile de redresare pentru alte patru state membre

  • 26 Iulie 2021 14:12
UE a aprobat planurile de redresare pentru alte patru state membre

Miniștrii europeni ai Finanțelor au aprobat, luni, planurile de redresare ale Croației, Ciprului, Lituaniei și Sloveniei, ceea ce deschide calea pentru eliberarea de pre-finanțări de la UE pentru proiectele prevăzute în mecansimul destinat stimulării investițiilor, transmite Reuters, citat de AGERPRES.

Odată cu aprobarea acestor patru planuri, numărul total de planuri de redresare aprobate de miniștrii de Finanțe din UE a ajuns la 16, printre acestea fiind și planurile depuse de toate marile economii ale blocului comunitar.

Toatele cele 27 de state membre UE ar urma să primească bani de la Mecanismul european de relansare, o schemă în valoare de 800 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi. Pentru a primi bani, fiecare guvern trebuie să detalieze cum intenționează să cheltuie partea care îi revine, cu condiția ca cel puțin 37% din fonduri trebuie să meargă spre obiective verzi, precum reducerea emisiilor de CO2, și cel puțin 20% pentru a face economia mai pregătită pentru epoca digitală.


Planurile naționale sunt evaluate de Comisia Europeană, pentru a se asigura că îndeplinesc toate criteriile, și apoi de consiliul miniștrilor de Finanțe, înainte ca banii să fie transferați.

Guvernele statelor membre vor primi, în avans, doar 13% din partea lor de bani, iar tranșele viitoare vor veni de două ori pe an, după finalizarea unor ținte de investiții și reforme convenite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău