UE a ajuns la un acord provizoriu privind importurile de cereale ucrainene

  • 20 Martie 09:36
UE a ajuns la un acord provizoriu privind importurile de cereale ucrainene

Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu ce prevede accesul fără tarife pe piețele UE pentru producătorii de alimente din Ucraina, până în iunie 2025, a anunțat miercuri Parlamentul European, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Decizia corespunde propunerii formulate în ianuarie de Comisia Europeană de a suspenda până în iunie 2025 taxele și cotele pentru produsele agricole ucrainene, dar cu posibilitatea declanșării unei "frâne de urgență" pentru păsările de curte, ouă și zahăr, ceea ce înseamnă că vor fi impuse tarife dacă importurile depășesc nivelul mediu din 2022 și 2023. Lista a fost extinsă pentru a include ovăz, porumb, crupe și miere.

De asemenea, Parlamentul European a primit asigurări de la Comisia Europeană că va acționa dacă vor crește importurile de grâu ucrainean.

Perioada de referință luată în calcul pentru declanșarea "frânei de urgență" va fi 2022 și 2023, ceea ce arată că vor fi reimpuse tarifele dacă importurile acestor produse depășesc nivelul mediu din acești doi ani.

Negociatorii de la Parlamentul European s-au asigurat că Executivul comunitar va acționa în termen de 14 zile, în loc de 21 de zile, dacă va trebui declanșată "frâna de urgență".

După ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, UE a eliminat tarifele vamale pentru importurile din Ucraina, însă Polonia și alte state vecine s-au confruntat cu o supraofertă de cereale iar fermierii au început să protesteze față de concurența incorectă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău