Ucrainenilor le va fi prezentat „Planul pentru victorie” al președintelui Zelenski fără anumite detalii

  • 30 Septembrie 20:10
Ucrainenilor le va fi prezentat „Planul pentru victorie” al președintelui Zelenski fără anumite detalii

Unele detalii ale planului președintelui Volodimir Zelenski de a învinge Rusia nu vor fi făcute publice, ele urmând a fi ținute secrete inclusiv față de publicul ucrainean, a declarat Andriy Yermak, șeful cancelariei prezidențiale de la Kiev, citat de The Kyiv Independent.

Ziarul ucrainean amintește că Zelenski și-a prezentat planul pentru victorie omologului său american Joe Biden la Casa Albă pe 26 septembrie, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o în Statele Unite pentru a participa la New York la Adunarea Generală a ONU, scrie HotNews

În cadrul aceleiași vizite liderul de la Kiev s-a întâlnit de asemenea cu cei doi candidați la alegerile prezidențiale din noiembrie, vicepreședinta Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump, precum și cu membri ai Congresului.

Planul de victorie al Ucrainei, despre care Zelenski a declarat pe 18 septembrie că este „pe deplin pregătit”, nu a fost făcut public, însă anumite detalii ale sale au fost transmise presei. El include atât o componentă militară, cât și una diplomatică, obiectivul final fiind de a forța mâna Rusiei să încheie o pace „justă”, potrivit Kievului.

Însă consilierul prezidențial Andriy Yermak a precizat în comentarii televizate că unele detalii „sensibile” ale planului nu vor fi făcute publice.

„Tot ce devine public este auzit nu doar în țara noastră, ci și de către inamic. De aceea, anumite detalii ale acestui plan sunt clasificate”, a declarat Yermak duminică într-un discurs transmis de televiziunile ucrainene.

„Dar este important să vedem implementarea acestui plan pe teritoriul inamic”, a adăugat el.

Ce se știe despre „Planul pentru victorie” al lui Zelenski

În câteva declarații pe care le-a făcut despre „planul pentru victorie”, Zelenski a menționat că acesta constă în patru puncte principale, cu un al cincilea punct suplimentar care urmează să fie pus în aplicare după încheierea ostilităților. Planul se concentrează pe consolidarea apărării Ucrainei și pe crearea condițiilor pentru încheierea războiului.

Zelenski a declarat anterior pentru CNN că planul acoperă aspecte precum securitatea, poziția geopolitică a Ucrainei, ajutorul „foarte puternic” pentru apărare și asistența economică.

Într-un discurs din 16 septembrie, el a spus că au fost desemnați responsabili pentru fiecare domeniu, subliniind că „nimic nu este imposibil” în plan.

Deși informațiile despre plan sunt limitate, oficialii ucraineni au dezmințit materialele mass-media conform cărora acesta include o încetare parțială a focului.

Danylo Lubkivskyi, șeful Forumului de Securitate de la Kiev, a sugerat că planul de victorie ar include probabil intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei și asigurarea unui cer sigur deasupra Ucrainei, precum și perspectivele de aderare a Ucrainei la NATO și garanțiile internaționale de securitate.

„Aceste elemente trebuie să fie abordate în mod clar”, a declarat anterior Lubkivskyi pentru Kyiv Independent.

Unul dintre elementele esențiale ale planului de victorie este probabil aprobarea SUA și a altor aliați pentru ca Ucraina să utilizeze arme cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare din interiorul Rusiei, o capacitate pe care experții o consideră esențială pentru ca Ucraina să aibă șanse să învingă Moscova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:7,2 m/s
Tue
12
Wed
14
Thu
17
Fri
18
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău