Ucrainenii sunt sfătuiți să nu ia pastile de iod preventiv, după ce Zelenski a avertizat că rușii pregătesc un atentat cu radiații

  • 23 Iunie 2023 15:51
Ucrainenii sunt sfătuiți să nu ia pastile de iod preventiv, după ce Zelenski a avertizat că rușii pregătesc un atentat cu radiații

Ministerul ucrainean al Sănătății i-a îndemnat vineri pe cetățeni să nu ia pastile de iod preventiv, după ce, joi, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că a primit informații de la serviciile secrete potrivit cărora rușii iau în calcul un atentat care implică „scrugeri de radiații” la centrala nucleară de la Zaporojie, transmite digi24.ro.

Ulterior, Ministerul Sănătății a publicat pe Telegram recomandări care să fie urmate în caz de incident nuclear. Iodul nu este necesar decât dacă există un incident nuclear dovedit, a transmis instituția. Evitarea panicii a fost o altă recomandare. „Nu faceți jocul inamicului”, a cerut ministerul. „Președintele Zelenski nu a spus nimic nou. Rusia este o țară teroristă de la care, la fel ca de la o maimuță cu o grenadă, te poți aștepta la orice”, a mai transmis instituția joi.

Vineri, într-un alt comunicat, ministerul ucrainean a avertizat că luarea comprimatelor de iod poate avea efecte adverse. „Luarea necontrolată a iodurii de potasiu este periculoasă”, iar supradozarea riscă să aibă „consecințe grave”, „chiar moartea”, a avertizat Ministerul Sănătății. Președintele Ucrainei a acuzat joi Rusia că ar pregăti un „atentat terorist” la centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, ocupată în sudul țării de trupele ruse din martie 2022.

„Serviciile noastre au primit informații că Rusia ia în calcul scenariul unui atac terorist la centrala nucleară din Zaporojie. Un atac terorist cu scurgeri de radiații. Au pregătit tot ce trebuie pentru asta”, a afirmat el. Kremlinul a respins imediat această acuzație, calificând-o drept „minciună”. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a confirmat joi minarea bazinului de răcire de la uzina din Zaporojie, așa cum afirmase anterior șeful serviciului de informații militare de la Kiev, dar a precizat că mine fuseseră amplasate totuși anterior în jurul centralei și în unele locuri din interiorul său, potrivit Ukrainska Pravda.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău