Ucrainenii ar putea importa mai operativ gaze din România decât R.Moldova (Mold-Street)

  • 23 Mai 2018 09:32
Ucrainenii ar putea importa mai operativ gaze din România decât R.Moldova (Mold-Street)

11 traderi europeni și ucraineni și-au exprimat interesul în transportul de gaze din România în Ucraina pentru o capacitate totală de până la 10 miliarde metri cubi pe an, adică de două ori mai mult decât capacitatea conductei Transit-1, anunță operatorul Ukrtransgaz.

Potrivit Ukrtransgaz această evaluare face parte din planul de integrare în sistemul gazier european și de crearea de rute diversificate suplimentare pentru livrările de metan către Ucraina, scrie Mold-street.

Ucrainenii se pregătesc intens de sfârșitul relației cu Gazprom

În acest sens operatorul efectuează lucrări intense de pregătire pentru trecerea la relații directe cu alți  operatori de sisteme de transport în conformitate cu reglementările europene în toate punctele internaționale de intrare/ieșire, care va fi posibilă în 2020, după ce va expira actualul contract pentru tranzitul gazelor naturale încheiat cu grupul rus Gazprom.

Pentru transportarea gazelor ar urma să fie folosit coridorul Trans-Balkan (trei conducte ce trec și prin Moldova). Astfel aceasta poate ajunge o sursă alternativă pentru livrarea de gaze naturale în Ucraina, ținând cont de lansarea gazoductului TANAP, a terminalelor de gaze lichefiate din Grecia și Turcia precum și a perspectivelor privind creșterea producției de gaze naturale în platoul românesc al Mării Negre.

"Planul de dezvoltare pe 10 ani al companiei Transgaz SA include un proiect de conectare a sistemului național de transport al gazelor din România cu zăcămintele de gaze offshore românești și conducta Transit-1 (una din cele trei conducte care formează sistemul Trans-Balkan). De asemenea, operatorii sistemelor de transport al gazelor din România și Ucraina au aprobat reconstrucția stației de măsurare Isaccea-1, care va îmbunătăți acuratețea măsurării gazelor și va permite posibilitatea livrărilor în ambele direcții", mai arată Ukrtransgaz.

Sursa: mold-street.com

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău