Ucrainenii acuză că rușii au furat de la Cernobîl computere, cafetiere, ceainice și furculițe

  • 01 Aprilie 2022 12:41
Ucrainenii acuză că rușii au furat de la Cernobîl computere, cafetiere, ceainice și furculițe

Ucrainenii acuză că înainte de a se retrage de la Cernobîl, rușii au furat diverse obiecte mai mult sau mai puțin valoroase, cum ar fi computere, ceainice sau aparate de cafea. Au încărcat totul în mașini și au plecat, a susținut șeful agenției de stat ucrainene pentru gestionarea zonei de excludere.

Soldații ruși au luat cu ei o mulțime de lucruri, a spus șeful agenției, Yevhen Kramarenko, potrivit publicației ucrainene Unian, citat de digi24.ro.

"Au început să scoată obiecte de valoare și să le împacheteze. Au furat lucruri mai mult sau mai puțin valoroase - computere, cafetiere, ibrice. Le-au încărcat în mașini și au plecat", a spus oficialul.

Kramarenko a adăugat că invadatorii le-au interzis angajaților centralei nucleare să plece de la locurile de muncă. El a adăugat că angajații au mers cu mare atenție și frică în zonă, deoarece se tem de dispozitivele explozive pe care rușii le-ar fi putut amplasa.

Totodată, Kramarenko a susținut că soldații ruși au furat diferite obiecte și de la hotelul din oraș. "Invadatorii au încărcat în mașini chiar și serviciile, furculițele, lingurile, farfuriile care se aflau în hotel", a spus el.

Nu sunt primele acuzații de furt pe care ucrainenii le fac la adresa soldaților ruși. În urmă cu o săptămân, ei spuneau că rușii care ocupă centrala nucleară de la Cernobîl "au jefuit și distrus" un laborator de la fața locului.

Energoatom, întreprinderea de stat care supraveghează centralele nucleare din Ucraina, a anunțat joi că forțele rusești s-au retras de la Cernobîl, locul celui mai grav dezastru nuclear civil din lume, a relatat CNN.

"Nu am mai avut nicio problemă. S-a confirmat că ocupanții, care au confiscat centrala nucleară de la Cernobîl și alte instalații din zona de excludere, s-au deplasat în două coloane spre granița ucraineană cu Republica Belarus", a scris Energoatom pe contul de Telegram.

Centrala nucleară de la Cernobîl și teritoriul din jur au căzut în mâinile trupelor rusești chiar în primele zile ale invaziei.

Potrivit Energoatom, rupele ruse și-au anunțat joi intenția de a pleca și de a preda controlul. Energoatom a postat copia unei scrisori oficiale care ar fi fost semnată de un reprezentant al Gărzii Naționale a Rusiei, de un reprezentant al companiei ruse de stat pentru energie nucleară Rosatom și de un șef de tură al centralei de la Cernobîl, cu titlul "Actul de acceptare și transfer al protecției centralei nucleare de la Cernobîl".

În comunicatul transmis pe Telegram de Energoatom se precizează că în centrală au rămas câțiva "rașiști" - o insultă ucraineană la adresa rușilor care combină cuvintele "fascist" și "rasist", notează CNN.

"Informațiile despre fortificațiile și tranșeele pe care rașiștii le-au construit chiar în Pădurea Roșie, cea mai poluată din întreaga zonă de excludere, se confirmă", mai spune Energoatom. "Așadar, nu este surprinzător faptul că ocupanții au fost expuși unor doze semnificative de radiații și au intrat în panică la primul semn de boală. Iar aceasta s-a manifestat foarte repede. Ca urmare, aproape că a izbucnit o revoltă în rândul militarilor, iar aceștia au început să se regrupeze", susține Energoatom.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău