Ucraina | Zelenski îi cere lui Putin într-o discuție telefonică să-și exercite influența pe lângă separatiști

  • 07 August 2019 14:06
Ucraina | Zelenski îi cere lui Putin într-o discuție telefonică să-și exercite influența pe lângă separatiști

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a indicat că i-a cerut miercuri omologului său rus, Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică ''de urgență'', să-și exercite influența pe lângă separatiștii proruși din Estul Ucrainei pentru a pune capăt unei escaladări a luptelor ce a dus la moartea a patru soldați ucraineni, transmite AFP, preluat de Agerpres.

"I-am spus că asta nu ne apropie de pace. Și i-am cerut să facă uz de influența sa pentru ca ei (separatiștii) să nu ne mai ucidă cetățenii", a declarat Zelenski, într-o conferință de presă.

Patru soldați ucraineni au fost uciși marți într-un atac al separatiștilor proruși în Estul țării, bilanțul cel mai grav de la începutul unui nou armistițiu în urmă cu două săptămâni.

Evocând o "lungă conversație" cu Putin, Zelenski a precizat că l-a sunat apoi pe președintele francez, Emmanuel Macron, și a arătat că dorește de asemenea să discute curând cu cancelarul german, Angela Merkel, pentru a organiza o "întâlnire urgentă" între cei trei lideri.

Zelenski a susținut că armata ucraineană va continua operațiunile de deminare în zonele de război și că trebuie "accelerată" construcția unui pod la punctul de control Stanița Lugansk, dintre teritoriile separatiste și cel ucrainean.

Din aprilie 2014, aproape 13.000 de persoane au murit în Estul Ucrainei, unde un conflict cu separatiști proruși a izbucnit după revolta populară care a provocat plecarea guvernului prorus de la Kiev, urmată de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova.

Ucraina și aliații săi occidentali acuză Rusia că susține militar separatiștii din regiunile Donețk și Lugansk, ceea ce Moscova a dezmințit mereu, în ciuda a numeroase dovezi. După acordurile de la Minsk, din februarie 2015, luptele au scăzut în intensitate dar continuă să provoace regulat victime, încheie AFP. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău