Ucraina va trimite o echipă de anchetă în Iran pentru a investiga accidentul de avion (Zelenski)

  • 08 Ianuarie 2020 17:28
Ucraina va trimite o echipă de anchetă în Iran pentru a investiga accidentul de avion (Zelenski)

Ucraina va trimite în cursul zilei de miercuri o echipă de experți în Iran pentru a investiga circumstanțele prăbușirii avionului de linie Boeing 737-800, operat de o companie aeriană ucraineană, a anunțat președintele Volodimir Zelenski, după o întâlnire cu reprezentanți ai guvernului de la Kiev, potrivit Reuters, preluat de Agerpres.

'Prioritatea noastră este stabilirea adevărului și a celor care se fac responsabili de această teribilă catastrofă', a subliniat președintele ucrainean, care și-a întrerupt concediul în Oman, revenind la Kiev, după accidentul aerian soldat cu 176 de morți, în majoritate canadieni și iranieni, la trei minute după decolarea de pe aeroportul din Teheran, conform AFP.

Zborul PS752 a decolat la ora locală 06:10 (02:40 GMT) de pe aeroportul Imam Khomeiny din Teheran cu destinația aeroportul Boryspyl din Kiev, dispărând de pe radare două minute mai târziu. Aeronava s-a prăbușit pe un teren la aproximativ 45 km nord-vest de aeroport, conform mass-media de stat iraniene.

Potrivit diplomației Kievului, la bordul aeronavei se aflau 82 de iranieni, 63 de canadieni, zece suedezi, patru afgani, trei germani și trei britanici. Alți 11 erau ucraineni, între care nouă membri ai echipajului.

Kievul manifestă prudență cu privire la cauzele accidentului aerian din Teheran, cel mai mare dezastru aerian din istoria recentă a țării și cere să fie așteptate rezultatele oficiale ale anchetei, pe fondul unei noi escaladări a tensiunilor regionale, potrivit EFE.

Anterior, Zelenski a avertizat împotriva oricăror 'speculații' după prăbușirea miercuri dimineață a avionului Boeing 737-800, operat de Ukraine International Airlines (UIA). 'Cer cu fermitate ca toți să se abțină de la orice speculații și versiuni neverificate cu privire la catastrofa aeriană până la publicarea informațiilor oficiale', notează Zelenski într-o postare pe pagina sa de Facebook, conform AFP.

Catastrofa avionului Boeing 737 s-a produs în contextul unor grave tensiuni în Orientul Mijlociu și la puțin timp după tirurile cu rachetă ale Teheranului asupra a două baze din Irak care adăpostesc trupe americane.

În cursul dimineții, ambasada ucraineană din Iran a invocat drept cauză 'o pană a unui motor al aparatului din motive tehnice', dar fără să excludă 'teza unui atentat terorist', după care a șters acest pasaj din comunicatul său. În același timp, publicația arabă Al Hadath, al cărei sediu se află în Iordania, a avansat ipoteza că avionul de linie ucrainean ar fi putut să fie doborât din greșeală de către sistemul de apărare antiaerian al Iranului, potrivit portalului rusesc newsru.com.

În mesajul său, Zelenski a adăugat că a încredințat procurorului general ucrainean deschiderea unei 'proceduri penale' pentru investigarea acestei catastrofe aeriene. 'Va fi creată o comisie de anchetă compusă din reprezentanți ai serviciilor de securitate și servicii specializate responsabile de aviația civilă', adaugă el.

'Independent de concluziile privind cauzele catastrofei din Iran, navigabilitatea întregii flote aeriene civile va fi verificată', menționează președintele ucrainean, adăugând că 'toate ipotezele' privind catastrofa aeriană 'vor fi examinate'.

În aceeași notă prudentă, premierul ucrainean Aleksei Goncearuk a refuzat să comenteze într-o conferință de presă cauzele posibilei tragedii. 'Să vorbim acum despre diverse ipoteze înainte de a se cunoaște cauza oficială (a accidentului) înseamnă a specula. Haideți să nu răspândim zvonuri!', a îndemnat presa Goncearuk.

La rândul său, compania UIA a anunțat suspendarea tuturor zborurilor către Iran până la clarificarea detaliilor accidentului. La scurt timp, autoritățile de la Kiev au emis aceeași interdicție pentru toate companiile aeriene ucrainene.

Cu toate acestea, UIA a negat că accidentul ar fi putut fi cauzat de o eroare umană. 'Potrivit datelor noastre, avionul avea o altitudine de 2.400 de metri (înainte de prăbușire). Posibilitatea unei erori a echipajului este minimă', a declarat vicepreședintele companiei, Igor Sosnovski, în cadrul unei conferințe de presă. El a mai spus că piloții ucraineni ai avionului erau profesioniști experimentați cu numeroase ore de zbor fiecare.

Conform acestuia, avionul a fost fabricat în 2016 și ultima revizie tehnică a avut-o cu două zile înainte de zborul fatidic.

Potrivit UIA, de la Kiev, mulți pasageri ai zborului PS752 urmau să își continue călătoria în țări europene și America de Nord.

Ucraina și Iranul au convenit să își coordoneze eforturile pentru clarificarea 'teribilei catastrofe aeriene', a scris pe Twitter ministrul ucrainean de externe, Vadim Pristaiko, după o convorbire telefonică cu omologul său iranian, Mohamad Javad Zarif. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău