Ucraina va permite dubla cetățenie, însă va accepta doar pașapoartele din UE, nu și din Rusia

  • 05 Martie 14:07
Ucraina va permite dubla cetățenie, însă va accepta doar pașapoartele din UE, nu și din Rusia

Ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a anunțat că Ucraina intenționează să permită dubla cetățenie în cazul persoanelor care, pe lângă cetățenia ucraineană, dețin și acte de identitate emise de țări din Uniunea Europeană și de alte state aflate în relații de prietenie cu statul ucrainean.

Despre cetățenia rusă, însă, nici nu poate fi vorba - a subliniat șeful diplomației ucrainene. Dmitro Kuleba a declarat că susține ideea legalizării dublei cetățenii în Ucraina. "Dar există o excepție - Federația Rusă" - a adăugat ministrul. "Ce ați văzut în decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei? Ați văzut o conturare a poziției statului care ar trebui să se reflecte în legislație. Politica pe care o vom implementa va conține două elemente. Planificăm să permitem dubla cetățenie dacă este vorba despre țările UE, despre țări care ne sunt prietene și care nu reprezintă amenințări. Lista acestor țări va fi echilibrată" - a explicat ministrul de externe de la Kiev.

Potrivit lui Dmitro Kuleba, al doilea element al politicii statului privind dubla cetățenie se va referi la interdicția de a deține funcții publice în cazul persoanelor care sunt cetățeni și ai altor state. "Va exista o politică diferită, cu o serie de restricții, pentru a preveni abuzurile" - a adăugat ministrul de externe al Ucrainei. Amintim că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat, joi, un decret privind punerea în aplicare a unei decizii a Consiliului Național de Securitate și Apărare care vizează persoanele cu dublă cetățenie, astfel încât guvernul de la Kiev să înceapă să lucreze la un proiect de lege pe această temă.

Potrivit deciziei Consiliului, Cabinetul de Miniștri, Comisia Electorală Centrală și Serviciul de Securitate al Ucrainei trebuie ca, în termen de două luni, să analizeze legislația privind cetățenia dublă și multiplă și să afle dacă există o bază juridică de interzicere a celei de-a doua cetățenii în cazul persoanelor care vor să dețină o funcție publică. În plus, în termen de șase luni, instituțiile menționate trebuie să elaboreze proiecte de lege care să interzică cetățenilor Ucrainei cu cetățenie dublă sau multiplă, precum și celor aflați în procesul de obținere a acesteia, să candideze la funcții în organele de stat și în organismele de autoguvernare locale. Totodată, va trebui ca guvernul să prezinte Parlamentului de la Kiev un document privind procedura de refuz și renunțare la cetățenia altor state pentru persoanele care aspiră la funcții publice importante. Agenția RBC amintește că secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov, a declarat recent că deputații în funcție și oficialii guvernamentali ucraineni ar trebui să renunțe la cetățenia altor state, dacă dețin astfel de documente. "În caz contrar, vor avea probleme" - a amenințat Danilov.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
2
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,43 m/s
Tue
11
Wed
10
Thu
6
Fri
5
Sat
6

Curs oficial BNM 12 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3153 -0.0010
USD 17.9347 -0.0332
RON 4.3312 -0.0029
UAH 0.6426 -0.0011
RUB 0.2323 -0.0003
Arhivă Radio Chișinău