Ucraina va cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

  • 26 Decembrie 2022 11:05
Ucraina va cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Ucraina intenționează să ceară luni excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU, a declarat duminică ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, transmite Agerpres.

„Mâine (luni) ne vom exprima oficial poziția. Avem o întrebare foarte simplă: are Rusia dreptul de a rămâne membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și de a fi în ONU?', a spus el, vorbind în timpul unui maraton televizat național în noaptea Crăciunului.

"Avem un răspuns convingător și motivat: nu, nu are".

Kuleba a subliniat că problema locului permanent al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU - deținut de asemenea de Statele Unite, Marea Britanie, Franța și China - este deja în curs de discuție în cercurile diplomatice.

Precizând că această chestiune nu a fost încă evocată în conferințele de presă și declarațiile publice ale liderilor de stat și de guvern, șeful diplomației ucrainene a subliniat că "la un nivel inferior, oamenii se întreabă deja ce ar trebui să devină Rusia pentru a nu reprezenta o amenințare la adresa păcii și securității".

Puternicul Consiliu de Securitate, format din 15 membri, are sarcina de a face față crizelor mondiale prin adoptarea de sancțiuni, autorizarea acțiunilor militare și aprobarea modificărilor la Carta ONU.

Dar cei cinci membri permanenți, toți având drept de veto pentru a bloca orice rezoluție, reflectă dinamica puterii de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Mai multe țări cer de multă vreme reforma Consiliului de Securitate, unele criticând lipsa de reprezentare a națiunilor africane și latino-americane în ceea ce privește locurile permanente.

De asemenea, organizația poate deveni neputincioasă dacă un singur membru își exercită dreptul de veto - așa cum a fost demonstrat în februarie, când diplomații au continuat să citească declarații pre-scrise în timp ce Rusia începea să bombardeze Ucraina.

În septembrie, președintele american Joe Biden a cerut lărgirea Consiliului de Securitate pentru a deveni "mai incluziv".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:4,63 m/s
Tue
19
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
16
Arhivă Radio Chișinău