Ucraina va cere despăgubiri Rusiei pentru capturarea celor trei nave militare în strâmtoarea Kerci

  • 19 Noiembrie 2019 09:53
Ucraina va cere despăgubiri Rusiei pentru capturarea celor trei nave militare în strâmtoarea Kerci

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Kiev, Katerina Zelenko, a declarat că, în timp ce navele ucrainene capturate anul trecut de forțele speciale ruse în strâmtoarea Kerci se întorc în Ucraina, după ce Rusia a acceptat să le returneze, autoritățile ucrainene fac demersuri pentru a primi despăgubiri din partea Moscovei.

Potrivit reprezentantei MAE ucrainean, va fi efectuată o examinare amănunțită a celor trei nave pe care Rusia a decis să le returneze și care sunt în drum spre Ucraina. "Acest lucru ne va oferi posibilitatea ca, într-o etapă ulterioară, să cerem compensații din partea Federației Rusă pentru daunele cauzate. Vom face o examinare foarte amănunțită a acestor nave. Întâi, trebuie să vedem în ce stare se află, dacă nu cumva lipsesc echipamente sau documente. Este vorba despre multe elemente care pot fi folosite ca dovezi, urmând ca, în funcție de decizia tribunalului, să putem vorbi despre anumite sume" - a explicat Katerina Zelenko.

Amintim că, pe 25 noiembrie 2018, polițiștii de frontieră ruși au atacat și capturat trei nave militare ucrainene. Echipajul navelor a fost arestat, marinarii ucraineni fiind acuzați că au trecut ilegal frontiera rusă. Cei 24 de marinari au fost eliberați abia în septembrie 2019, în cadrul unui schimb de deținuți între Kiev și Moscova. Pe 18 noiembrie, Rusia a anunțat că a returnat Ucrainei și cele trei nave, operațiunea de transfer urmând să aibă loc în apele neutre ale Mării Negre.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău