Ucraina | UE alocă 10 milioane de euro pentru Donbas

  • 09 Iulie 09:28
Ucraina | UE alocă 10 milioane de euro pentru Donbas

Uniunea Europeană şi Ucraina au semnat, luni, la summitul bilateral de la Kiev, un acord de sprijin suplimentar pentru Donbas, care prevede alocarea a 10 milioane de euro.

Acordul respectiv, semnat de către ministrul ucrainean al dezvoltării economice și comerțului, Stepan Kubiv, și de către comisarul european însărcinat cu politica de vecinătate și negocierile de extindere, Johannes Hahn, are drept obiectiv atragerea de fonduri suplimentare din partea UE pentru a finanța măsurile de sprijin pe termen mediu și lung în regiunile est-ucrainene Doneţk și Luhansk, precum și în zonele care au ieşire la Marea Azov.

Asistența vizează asigurarea unui acces îmbunătățit la serviciile administrative și sociale pentru persoanele strămutate din cauza războiului, inclusiv în zona adiacentă liniei frontului, stimularea ocupării forței de muncă și a creșterii economice prin acordarea de asistență pentru dezvoltarea microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii, sprijinirea reformelor sectoriale și a modificărilor structurale în sănătate, educație și infrastructură.

Potrivit Evropeiska Pravda, pregătirea acestui pachet de sprijin din partea UE a început la sfârșitul anului trecut și face parte din asistenţa acordată Ucrainei ca urmare a agresiunii Rusiei din zona strâmtorii Kerci. "UE a trimis un grup de experți în Ucraina, care au călătorit de la Mariupol la Azov și au propus 10 milioane de euro pentru proiecte de infrastructură și deschiderea unui birou special al UE în oraşul Mariupol" - a precizat ambasadorul Ucrainei la UE, Mikola Tociţki.

În total, la summitul UE-Ucraina de la Kiev au fost semnate cinci acorduri bilaterale: un acord menit să stimuleze implementarea reformei în domeniul descentralizării, un acord de finanțare a inițiativelor, unul de sprijin pentru societatea civilă și domeniul cultural, precum și un acord care vizează punerea în aplicare a Acordului de Asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
21,81 °C
cer senin
Umiditate:64 %
Vint:3,6 m/s
Sat
25 °C
Sun
25 °C
Mon
23 °C
Tue
24 °C
Wed
23 °C

Curs oficial BNM 24 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7985 -0.0000
USD 17.8856 -0.0000
RON 4.1887 -0.0000
UAH 0.7156 -0.0000
RUB 0.2723 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău