Ucraina: Țările G7 cer Rusiei să prelungească acordul privind exportul de cereale

  • 04 Noiembrie 2022 14:13
Ucraina: Țările G7 cer Rusiei să prelungească acordul privind exportul de cereale

Țările membre ale Grupului celor mai puternice șapte economii ale lumii (G7- Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA) cer Rusiei să prelungească acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene, înaintea expirării acestuia la 19 noiembrie, a indicat vineri un diplomat american de rang înalt, citat de AFP.

„Toată lumea este de acord cu necesitatea prelungirii acordului pentru exportul de cereale prin Marea Neagră", a indicat acest diplomat jurnaliștilor, sub rezerva anonimatului, în marja unei reuniuni a miniștrilor de externe din G7, la Munster, în Germania.

El a precizat că țările din G7 susțin în special eforturile secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru a "convinge Rusia să prelungească acordul".

Exporturile de cereale din porturi ucrainene la Marea Neagră au fost reluate joi, după revenirea Rusia în pactul semnat la sfârșitul lunii iulie la Istanbul, transmite Agerpres.

Acest acord, care ajunge la scadență în 19 noiembrie, a permis exportul a 10 milioane de tone de cereale și al altor produse agricole după 1 august, atenuând criza alimentară mondială provocată de războiul în Ucraina.

Șefii diplomației din G7 au abordat îndelung problema continuării sprijinului lor pentru Ucraina în cursul acestei reuniuni - care a început joi și se va încheia vineri - inclusiv prin intermediul unui "mecanism de coordonare în cadrul G7 pentru a repara, apăra și restaura infrastructurile energetice" avariate de loviturile rusești, potrivit aceleiași surse.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock declarase joi, în deschiderea reuniunii, că țările din G7 nu vor permite ca "brutalitatea acestui război să ducă la moartea în masă a persoanelor vârstnice și copiilor, tinerilor și familiilor în lunile de iarnă care vin".

Mai multe orașe ucrainene, între care și capitala Kiev, sunt vizate în ultimele săptămâni de bombardamente care țintesc în special echipamentele civile, provocând întreruperi în alimentarea cu apă și electricitate.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a intervenit în ajun, prin videoconferință, pentru "a prezenta situația" din țara sa, a confirmat, între altele, diplomatul american. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău