Ucraina susține că a respins atacuri ale Rusiei pe mai multe fronturi

  • 15 Martie 2022 19:30
Ucraina susține că a respins atacuri ale Rusiei pe mai multe fronturi

Armata ucraineană a susținut marți că a respins ofensive ale trupelor ruse pe mai multe fronturi, inclusiv lângă capitala Kiev, relatează DPA.

Forțele ruse nu au reușit să treacă de liniile de apărare ucrainene la nord de capitală, potrivit Statului Major al armatei ucrainene. Acesta adaugă că o încercare a inamicului de a prelua orașul Makarov, la vest de Kiev, de asemenea a eșuat, transmite Agerpres.

Tot potrivit părții ucrainene, ofensive ruse au fost respinse și în estul Ucrainei, de exemplu lângă orașul Lisiceansk, inamicul a suferit pierderi, s-a retras și a încercat să se stabilească în orașul Rubijne din apropiere, în regiunea Donbas.

În acest timp, orașul-port Mariupol este în continuare asediat de trupele ruse și atacat din mai multe direcții cu artilerie și avioane de luptă.

Statul Major al armatei ucrainene consideră că unitățile ruse sunt demoralizate de ritmul lent al înaintării lor și le acuză că și-au intensificat bombardamentele asupra zonelor rezidențiale și infrastructurilor esențiale.

''Forțele Armate ale Ucrainei își îndeplinesc misiunile. Am oprit agresorul, am desfășurat o parte din rezerve și am trecut la contraatac în unele zone'', și-a lăudat trupele șeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnii, într-o postare pe Facebook, în a 20-a zi a războiului. ''Din nefericire, avem pierderi. Dar ele sunt de câteva ori mai mici decât cele ale agresorului'', a adăugat el.

Conform Kievului, peste 13.500 de soldați ruși ar fi fost uciși de la începutul invaziei.

Toate aceste afirmații nu pot fi verificate din surse independente.

Potrivit unui oficial militar american, citat de postul CNN, ofensiva rusă în general stagnează, dar trupele ruse și-au intensificat bombardamentele și adună forțe în jurul Kievului, unde au fost distribuite echipamentele dintr-un lung convoi militar rus semnalat anterior în direcția nordică a capitalei.

Trupele ruse încearcă în continuare o încercuire a Kievului, oraș părăsit de aproximativ jumătate din cei trei milioane de locuitori și unde blocuri de locuințe au fost lovite marți dimineață de proiectile, cel puțin patru persoane fiind ucise.

Capitala ''trăiește un moment periculos și dificil'', a declarat primarul Vitali Kliciko, care a anunțat o interdicție de circulație începând de marți seară de la ora 20:00 până joi dimineață la ora 08:00.

France Presse notează că luptele se apropie de orașul Nipro, un punct strategic datorită locației sale pe fluviul Nipru. Aeroportul său a fost bombardat și în mare parte distrus în noaptea de luni spre marți.

Din orașul asediat Mariupol, unde circa 300.000 de persoane nu mai au acces la apă și electricitate, circa 2.000 de vehicule au reușit marți să iasă printr-un culoar umanitar către Zaporijie.

Mai către vest, orașul Nikolaiev, ultima redută înaintea orașului-port Odesa, este de asemenea bombardat cu regularitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău