Ucraina solicită mai mult ajutor financiar din partea UE pentru regiunea de sud-est
-
18 Februarie 2019 18:42
Ministrul de externe ucrainean a cerut luni Uniunii Europene sute de milioane de euro în credite și ajutor pentru infrastructură și afaceri în regiunile sale din est și sud despre care susține că Rusia încearcă să le "sufoce", relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Miniștrii de externe ai UE au discutat despre creșterea sprijinului pentru Ucraina, care organizează luna viitoare alegeri prezidențiale în condiții dificile. Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014 și îi sprijină pe separatiștii armați din regiunea industrială Donbas din estul Ucrainei.
UE a luat măsuri pentru a institui sancțiuni asupra mai multor ruși din cauza disputei Moscovei cu Kievul din Marea Azov, în sud-estul Ucrainei.
"Avem nevoie de sprijin țintit pentru sudul Ucrainei, să lucrați cu noi la infrastructură (...) Noi tentative rusești de a destabiliza sudul Ucrainei ar fi foarte nocive pentru securitatea europeană", a declarat Pavlo Klimkin în fața presei la Bruxelles.
"Există o tentativă de a sufoca întreaga regiune ucraineană Donbas (...) Avem nevoie de infrastructură, totul se reduce la drumuri și căi ferate. Și trebuie să sprijinim oamenii, să-i ajutăm să lanseze noi afaceri mici și mijlocii pentru că avem nevoie să restructurăm fundamental întregul model economic de acolo", a adăugat el.
Președintele Petro Poroșenko, ales cu mari speranțe de schimbare pentru Ucraina după ce predecesorul său a fost alungat de protestele de stradă, este angrenat într-o bătălie dură pentru realegere după ce popularitatea sa s-a diminuat dramatic din cauza corupției și a standardelor de viață în scădere.
Klimkin a acuzat Rusia că transformă regiunea Donbas - care rămâne în afara controlului guvernului de la Kiev - într-o "mare mașină de spălat bani". El a mai spus că Kievul nu poate "sub nicio formă" să permită Rusiei să facă parte din misiunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de monitorizare a alegerilor.
Șefa diplomației UE, Federica Mogherini, care a prezidat reuniunea ministerială de luni, a subliniat "sprijinul de neclintit pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei" al blocului comunitar, dar a cerut Kievului să continue reformele economice și politice.
În pofida presiunii occidentale, Moscova a jurat că nu va înapoia niciodată Crimeea Ucrainei. Un plan de pace pentru estul Ucrainei, susținut de Germania și Franța, a contribuit la încheierea luptelor în regiune, dar între timp procesul de detensionare a bătut pasul pe loc.
Relațiile dintre UE și Rusia au ajuns la un prag minim anul trecut după otrăvirea unui fost agent dublu rus în Marea Britanie. Dar UE este divizată privind modul în care trebuie pedepsită Moscova sau cât de mult trebuie susținut Kievul, întrucât unii ar prefera să prioritizeze relațiile de afaceri cu Rusia.
Sursa: Agerpres