Ucraina | Situație umanitară „extrem de alarmantă” în Donbas (ONU)

  • 17 Iunie 2022 18:50
Ucraina | Situație umanitară „extrem de alarmantă” în Donbas (ONU)

Situația umanitară din Ucraina, după aproape patru luni de invazie rusă, este ''extrem de alarmantă'', a semnalat vineri Organizația Națiunilor Unite, în timp ce luptele dintre armata ucraineană și cea rusă continuă să facă ravagii în estul țării, relatează AFP, potrivit Agerpres.

''Situația umanitară pe întreg teritoriul Ucrainei, în special în estul Donbas, este extrem de alarmantă și continuă să se deterioreze rapid'', afirmă Biroul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (Ocha), într-un comunicat.

Potrivit Ocha, situația este "deosebit de îngrijorătoare" în Severodonețk și în jurul acestuia, ultimul punct de rezistență ucraineană din regiunea Lugansk, care se află aproape în întregime sub control rusesc.

Accesul la apă potabilă, la alimente și la electricitate este ''redus'', a precizat Ocha, în principal din cauza luptelor care continuă să se intensifice și care afectează grav populația civilă.

Ocha deplânge faptul că "cele două părți beligeranți, în acest stadiu, nu au ajuns încă la un acord pentru a facilita evacuarea civililor sau pentru a permite accesul ajutorului umanitar" în Severodonețk și în orașul vecin Lisiciansk, care se află de mai multe zile sub bombardamente constante.

''În întreaga țară, zonele rezidențiale și infrastructura civilă continuă să fie afectate, ceea ce duce la uciderea și rănirea mai multor civili", a precizat agenția ONU.

În pofida ''dificultăților enorme de acces'', ONU și partenerii săi umanitari ''au ajuns la peste 8,8 milioane de persoane pe teritoriul Ucrainei de la începutul războiului'', a precizat organizația.

Potrivit ONU, 4.452 de civili au fost uciși și 5.531 au fost răniți de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie, conform ultimului bilanț furnizat la 15 iunie. ONU subliniază în mod regulat că "cifra este probabil mult mai mare".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău