Ucraina se debarasează de trecutul sovietic

  • 21 Mai 2015 16:40
Ucraina se debarasează de trecutul sovietic

În Ucraina a intrat în vigoare, joi, o serie de legi privind desovietizarea țării, după ce documentele au fost publicate, miercuri, în ziarul "Holos Ukraini", publicația oficială a Radei Supreme de la Kiev, transmite RADOR.

Legile respective, care au fost votate de Parlament pe 9 aprilie 2015 și promulgate de președintele Petro Poroșenko la 15 mai 2015, interzic simbolurile sovietice, condamnă regimurile comunist și nazist, deschid arhivele serviciilor speciale sovietice și îi recunosc drept luptători pentru independența Ucrainei pe naționaliștii ucraineni care au luptat împotriva ocupației sovietice.

Odată cu intrarea în vigoare a acestor legi ale desovietizării, monumentele ridicate în onoarea responsabililor sovietici trebuie demontate, iar denumirile regiunilor, raioanelor, orașelor, localităților, străzilor și întreprinderilor ale căror nume fac referire la comunism, de asemenea, trebuie schimbate.

După adoptarea legilor respective, Moscova a denunțat acest pas al Kievului, acuzând conducerea ucraineană că a recurs la metode totalitare pentru desovietizarea țării în favoarea unei ideologii naționaliste.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău