Ucraina se așteaptă ca viitorul pachet de sancțiuni UE împotriva Moscovei să vizeze și compania de stat Rosatom

  • 09 Ianuarie 2023 18:54
Ucraina se așteaptă ca viitorul pachet de sancțiuni UE împotriva Moscovei să vizeze și compania de stat Rosatom

Kievul se așteaptă ca Uniunea Europeană să includă compania de stat Rosatom, specializată în energie nucleară, în următorul pachet de sancțiuni contra Moscovei în legătură cu războiul lansat împotriva Ucrainei, a afirmat luni premierul ucrainean Denis Șmîhal, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

După discuțiile cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, șeful executivului ucrainean a spus că sectorul energiei nucleare din Rusia ar trebui să facă, la rândul său, obiectul sancțiunilor decise de UE.

Rusia a ocupat centrala nucleară Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, începând din martie anul trecut, iar președintele rus Vladimir Putin a emis în octombrie un decret prin care controlul asupra acestui obiectiv este transferat de la compania ucraineană Energoatom către o subsidiară a companiei ruse Rosatom.

Kievul afirmă că această decizie înseamnă pur și simplu furt.

”Lucrăm activ cu partenerii noștri europeni la furnizarea de sprijin în patru domenii: demilitarizarea centralei nuclearo-electrice Zaporojie, furnizarea de echipament electric, oportunități de a importa electricitate din UE și sancțiunile contra Rusiei”, a scris Denis Șmîhal pe aplicația de mesagerie Telegram.

”Ne așteptăm ca al 10-lea pachet (de sancțiuni ale UE) să conțină restricții împotriva industriei nucleare a Rusiei, în particular contra Rosatom. Agresorul trebuie să fie pedepsit pentru atacurile asupra industriei energetice a Ucrainei și pentru infracțiunile împotriva ecologiei”, a explicat el.

Deși UE a înăsprit gradual sancțiunile împotriva Rusiei ca urmare a agresiunii acesteia contra Ucrainei, blocul comunitar nu a impus sancțiuni în mod direct asupra Rosatom.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și-a exprimat constant îngrijorarea față de bombardarea centralei Zaporojie, de care Kievul și Moscova se acuză reciproc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău