Ucraina se arată pregătită să acorde mai multe drepturi minorităților române și maghiare ca să fie primită în UE

  • 14 Septembrie 2023 14:29
Ucraina se arată pregătită să acorde mai multe drepturi minorităților române și maghiare ca să fie primită în UE

Ucraina este pregătită să își modifice legile cu privire la drepturile minorităților pentru ca discuțiile despre aderarea țării la UE să poată începe anul acesta, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei pentru Financial Times.

Olga Stefanișina, care se ocupă de procesul de aderare al Ucrainei la UE, a spus că Kievul este pregătit să facă „modificări suplimentare” la regulile ce țin de învățământul secundar în limbile vorbite de minorități, atât timp cât se ajunge la un echilibru cu orele care se țin în ucraineană, scrie Digi24.

Această problemă a devenit unul dintre cele mai mari obstacole în calea începerii negocierilor privind aderarea la UE a Ucrainei. 

Liderii europeni ar urma să decidă în luna decembrie dacă să înceapă discuțiile, dar prim-ministrul ungar, Viktor Orban, a amenințat în repetate rânduri că va bloca procesul dacă ucrainenii nu rezolvă problema drepturilor minorităților și a acuzat Kievul de „maghiarofobie”. 

Ucraina are zeci de minorități, regiunea Transcarpatia fiind locuită de aproximativ 80.000 de etnici maghiari, iar protejarea drepturilor acestora este una dintre cele șapte reforme cerute de UE pentru a începe discuțiile pentru aderare.

Oficialii ucraineni vor începe de săptămâna aceasta să poarte discuții bilaterale cu Ungaria și România în încercarea de a obține un acord pentru introducerea orelor predate în limbile vorbite de minorități în școlile de învățământ secundar.

Viceprim-ministrul Ucrainei a spus, însă, că minoritățile etnice trebuie să învețe destulă ucraineană astfel încât să poată să facă apoi studii superioare sau să obțină un loc de muncă în zonele din afara regiunilor în care aceste minorități trăiesc. 

Stefanișina a lăudat regulile deja introduse care obligă elevii să facă mai multe ore în limba ucraineană: „S-a ajuns la un echilibru care funcționează. Așa că trebuie să luăm în considerare acest lucru.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău