Ucraina rezistă la Avdiivka. Forțele ruse înregistrează pierderi

  • 10 Noiembrie 2023 20:02
Ucraina rezistă la Avdiivka. Forțele ruse înregistrează pierderi

Armata rusă, care desfășoară de o lună o ofensivă asupra orașului Avdiivka din estul Ucrainei, încă încearcă să încercuiască această localitate și să ocupe o uzină strategică, a declarat vineri un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, relatează Agerpres.

"Nu doar că se luptă pentru uzină, dar nu renunță nici la încercuirea Avdiivka", a spus Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt menționat. "Cocseria este importantă" pentru soldații ruși, a adăugat acesta, precizând că cel puțin deocamdată această uzină se află sub controlul armatei ucrainene, relatează sursa citată.

Kievul anunțase marți că așteaptă un al treilea asalt rusesc asupra acelui oraș, după alte două operațiuni de acest fel în ultima lună. Potrivit armatei ucrainene, trupele ruse suferă pierderi grele, dar nu renunță la ofensivă.

Trupele ucrainene sunt bine așezate acolo în fortificații solide amenajate în ultimii nouă ani, de când a avut loc în 2014 primul conflict armat cu separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. Armata ucraineană a fost nevoită acum să cedeze ceva teren în fața ofensivei ruse, dar linia sa defensivă de la Avdiivka pare să reziste până în acest moment.

Un alt punct fierbinte al frontului ucrainean este în provincia sudică Herson, unde trupele ucrainene au reușit să creeze un cap de pod peste Nipru, în partea provinciei de dincolo de acest fluviu ocupată de trupele ruse.

Ministerul rus al Apărării a comunicat vineri, potrivit Reuters, că trupele sale au zădărnicit în ziua precedentă o tentativă ucraineană de a crea un cap de pod peste Nipru și pe insulele din apropiere. Nu este clar dacă se referă la capul de pod deja ocupat de trupele ucrainene sau la un altul. Același anunț de la Moscova susține că de partea ucraineană au existat pierderi grele în acest atac eșuat și că 11 soldați ucraineni au fost luați prizonieri.

Comandantul-șef armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a afirmat într-un articol de opinie și un interviu publicate săptămâna trecută de The Economist că războiul cu Rusia a ajuns în stadiul unui "război de tranșee", un conflict de uzură în care ambele tabere consumă mari resurse fără ca vreuna să poată obține înaintări majore, după ce contraofensiva lansată de armata ucraineană în iunie nu a dat rezultatele așteptate. Prin urmare, a concluzionat Zalujnîi în analiza sa, ce admite pentru prima dată erorile de calcul în strategia militară a Kievului, Ucraina are nevoie de noi arme superioare tehnologic celor rusești și de noi efective de soldați pentru a putea să avanseze

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău