Ucraina revendică un avans semnificativ pe frontul de pe Nipru

  • 19 Noiembrie 2023 15:22
Ucraina revendică un avans semnificativ pe frontul de pe Nipru

Ucraina a anunțat duminica aceasta că a împins armata rusă la "3 până la 8 km" adâncime pe malul stâng al Niprului ocupat de forțele Moscovei, prima estimare numerică a avansului trupelor Kievului în această zonă după luni de contraofensivă dezamăgitoare, relatează Agerpres.

"Cifrele preliminare variază de la 3 la 8 km, în funcție de specificul, geografia și topografia malului stâng", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Natalia Gumeniuk, pentru televiziunea ucraineană, relatează sursa citată.


Dacă se va confirma acest avans, ar fi cel mai mare progres al armatei ucrainene împotriva rușilor în câteva luni.

Natalia Gumeniuk nu a indicat însă dacă forțele ucrainene controlau complet această zonă a regiunii Herson (sud) sau dacă armata rusă s-a retras în fața atacurilor trupelor de la Kiev.

"Inamicul își continuă focul de artilerie pe malul drept", a detaliat ea, estimând numărul de soldați ruși prezenți în această zonă la "câteva zeci de mii".

Lansată în iunie, contraofensiva mult-așteptată de către Kiev și aliații săi occidentali a eșuat, permițând armatei ucrainene să recupereze doar câteva sate din sud și est, notează AFP.

Dar vineri, Kievul a declarat că a ocupat poziții pe malul stâng al Niprului, raportând în același timp "lupte violente" și "rezistență puternică'' din partea Rusiei.

Luarea de poziții în adâncime pe malul stâng al Niprului ar putea permite un asalt mai amplu în sud. Dar pentru aceasta, Ucraina trebuie să reușească să-și desfășoare armata în această zonă greu accesibilă, nisipoasă și mlăștinoasă.

În această zonă din sudul Ucrainei, Niprul a jucat rolul de linie de front de când armata rusă s-a retras din orașul Herson în noiembrie 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău