Ucraina promite că va scufunda navele care merg spre porturile ruse: „Vor fi considerate transporturi militare, cu toate riscurile ce decurg din asta”

  • 20 Iulie 2023 19:59
Ucraina promite că va scufunda navele care merg spre porturile ruse: „Vor fi considerate transporturi militare, cu toate riscurile ce decurg din asta”

După decizia Rusiei de a se retrage din acordul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, SUA avertizează că Moscova ar putea folosi acest pretext pentru a lovi nave civile care se îndreaptă spre porturile ucrainene. Autoritățile ucrainene au anunțat că vor proceda la fel în cazul navelor care se îndreaptă spre porturile ruse ori aflate sub controlul armatei ruse din Marea Neagră.

„Orice navă care navighează în apele Mării Negre în direcția porturilor maritime ale Rusiei și a porturilor ucrainene situate pe teritoriul temporar ocupat de Rusia ar putea fi considerate de Ucraina drept transport de mărfuri militare cu toate riscurile aferente", a avertizat Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat, în care subliniază că ar putea respinge ceea ce numește drept "agresiune rusă pe mare".

"Soarta crucișătorului 'Moskva' dovedește că forțele ucrainene dispun de mijloacele necesare pentru a respinge agresiunea rusă pe mare", a declarat ministerul, referindu-se la nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră care a fost scufundată anul trecut.

"Ministerul Apărării ucrainean avertizează că începând de la 00:00 21 iulie 2023 (joi, ora 21:00 GMT), toate navele care se îndreaptă în apele Mării Negre spre porturi maritime ale Federației Ruse sau spre porturi maritime ucrainene de pe teritoriul ucrainean ocupat temporar de Rusia pot fi considerate de Ucraina ca transportând încărcături militare, cu toate riscurile aferente", se menționează în comunicat.

Acest avertisment urmează celui emis miercuri de Rusia, care a declarat că de joi consideră navele ce se îndreaptă spre porturile ucrainene de la Marea Neagră ca "potențial transportând încărcături militare".

Flota ucraineană a fost aproape devastată în totalitate de invazia rusă, dar Kievul a atacat în repetate rânduri nave militare rusești în Marea Neagră cu ajutorul dronelor navale. Armata ucraineană revendică de asemenea scufundarea în 2022 a crucișătorului Moskva - nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră- utilizând rachete anti-navă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău