Ucraina | Prima convorbire între Macron și Putin de la sfârșitul lunii martie

  • 03 Mai 2022 14:31
Ucraina | Prima convorbire între Macron și Putin de la sfârșitul lunii martie

Președintele francez Emmanuel Macron are planificată pentru marți, la ora locală 12:00 (10:00 GMT), o convorbire telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin cu privire la Ucraina, a anunțat Palatul Elysee, aceasta fiind prima convorbire între cei doi după 29 martie, potrivit AFP.

Acest apel intervine în urma discuției telefonice care a avut loc sâmbătă între șeful statului francez și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, la peste două luni de la invadarea Ucrainei de către armata rusă, informează Agerpres.

Președinții francez și rus au avut numeroase convorbiri în ultimii ani - de aproape 20 de ori din decembrie 2021, inclusiv de opt ori de la începutul războiului la 24 februarie - dar nu și-au mai vorbit după descoperirea masacrului de la Bucea, în regiunea Kievului, la începutul lunii aprilie.

Calificând 'de nesuportat' imaginile cu numeroase cadavre descoperite în acest oraș, situat la nord-vest de Kiev, după retragerea armatei ruse, Emmanuel Macron a afirmat că autoritățile ruse ar trebui 'să răspundă pentru aceste crime'.

Câteva zile înainte, la 29 martie, el discutase cu omologul său rus pe tema organizării unei posibile operațiuni de evacuare a locuitorilor din orașul Mariupol, port strategic la Marea Azov, asediat de armata rusă. 'Nu sunt întrunite condițiile ' pentru aceasta, consemnase Macron la finalul acelei convorbiri cu Putin.

La 25 aprilie, Putin i-a adresat felicitări lui Macron cu ocazia realegerii sale în funcție și i-a urat 'succes' în noul său mandat și 'sănătate'.

Președintele francez a explicat în repetate rânduri că l-a sunat pe liderul rus cu acceptul prealabil al lui Volodimir Zelenski, cu care s-a întâlnit la Kiev după o întâlnire cu Vladimir Putin la Moscova în 7 februarie, într-o încercare de a împiedica invazia.

Aceste discuții cu președintele rus, criticate de premierul polonez Mateusz Morawiecki, i-au permis lui Emmanuel Macron 'să rămână în contact', ceea ce 'nu este o dovadă de complezență și nici de slăbiciune', a explicat Palatul Elysee în martie.

În cursul discuției telefonice cu Zelenski sâmbătă, Macron a anunțat că Franța își va 'intensifica' trimiterea de material militar către Ucraina, precum și ajutor umanitar, livrări ce se ridică până în prezent la 'peste 615 tone de echipamente furnizate' acestei țări.

Premierul britanic Boris Johnson se va adresa marți, prin videoconferință, Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), o premieră pentru un lider occidental de la începutul invaziei ruse în Ucraina și urmează să anunțe un ajutor militar suplimentar în valoare de 300 de milioane de lire sterline pentru Kiev.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer fragmentat
Umiditate:78 %
Vint:6,69 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău