Ucraina: Președintele Zelenski a respins demisia premierului Honcearuk

  • 18 Ianuarie 2020 08:48
Ucraina: Președintele Zelenski a respins demisia premierului Honcearuk

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins vineri seară demisia prezentată în cursul dimineții de premierul Oleksi Honcearuk, care a luat această decizie după ce publicarea unei înregistrări audio a provocat o criză politică la Kiev, scrie Digi24.

„Am decis să vă dau o șansă dumneavoastră și guvernului”, a spus Zelenski în timpul unei întâlniri cu Honcearuk, conform imaginilor difuzate de președinția ucraineană.

Șeful guvernului îi trimisese anterior președintelui cererea de demisie, la două zile după ce pe YouTube a fost postată o înregistrare audio a unor presupuse conversații la care alături de el ar mai fi participat ministrul de finanțe Oksana Markarova, șeful Băncii Naționale a Ucrainei, Iakov Smoli, și adjuncta acestuia, Iekaterina Rojkova.

Unele media de la Kiev au acreditat ipoteza că ar fi vorba de interceptări făcute ilegal în timpul unei întâlniri de lucru cu miniștri și responsabili ai Băncii Centrale.

În înregistrare, o voce asemănătoare cu cea a premierului spune că el este „profan” în probleme economice și totodată îl acuză pe președintele Zelenski de incompetență.

Participanții discută despre cum să-i explice deciziile lor economice președintelui Zelenski, fost actor de comedie, un novice în politică. Conform înregistrării, Oleksi Honcearuk spune că aceste explicații trebuie să fie simple, întrucât „Zelenski are o înțelegere cu adevărat primitivă a economiei”.

Cu toate că și-a prezentat demisia, Oleksi Honcearuk a calificat această înregistrare drept o „manipulare”, un montaj din fragmente ale unor înregistrări făcute în cursul unor ședințe de guvern.

„Conținutul său creează artificial ideea că eu și echipa mea nu-l respectăm pe președinte”, adaugă premierul, care l-a descris pe Zelenski drept „un om în care ucrainenii au o încredere fără precedent”.

Sursa:Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău