Ucraina | Petro Poroșenko a promulgat legea privind utilizarea obligatorie a limbii ucrainene

  • 15 Mai 2019 18:39
Ucraina | Petro Poroșenko a promulgat legea privind utilizarea obligatorie a limbii ucrainene

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat miercuri legea privind utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile vieții publice, într-una din ultimele sale acțiuni în calitate de șef al statului, informează agențiile de presă EFE și Unian.

Aprobată în luna aprilie, după mai bine de șase luni de dezbateri și amendamente, noua lege a suscitat critici din partea populației rusofone a Ucrainei, în special în centrul și estul țării.

Legea cu privire la 'utilizarea limbii ucrainene ca limbă de stat' stabilește că limba ucraineană este singura limbă oficială a țării - Ucraina fiind însă o țară majoritar bilingvă - dar nu reglementează utilizarea acesteia în sfera privată.

Documentul a fost adoptat într-o primă lectură în octombrie 2018 și de atunci a fost modificat prin mai mult de 2.000 de amendamente.

Nerespectarea legii prevede amenzi și sancțiuni penale în caz de 'ultraj public' adus limbii oficiale.

Poroșenko, care a pierdut al doilea tur al alegerilor prezidențiale la 21 aprilie în fața lui Volodimir Zelenski, a anunțat anterior că va adopta controversata lege înainte de a părăsi funcția.

Potrivit președintelui în exercițiu, promulgarea legii privind funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat reprezintă unul dintre principalele demersuri pentru păstrarea statalității ucrainene.

La ceremonia promulgării documentului a participat, între alții, președintele Radei Supreme (parlamentul unicameral), Andrei Parubii, și consilierul prezidențial Rostislav Pavlenko.

Președintele ales, care va fi învestit în săptămânile următoare la o dată care urmează să fie precizată, originar dintr-un oraș rusofon din sud-estul țării, a vorbit în campanie în limba rusă, limba sa maternă, precum și în limba ucraineană.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
7,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:57 %
Vint:3,09 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău