Ucraina: Parlamentul a adoptat o lege a presei controversată

  • 14 Decembrie 2022 09:02
Ucraina: Parlamentul a adoptat o lege a presei controversată

O lege controversată a presei urmează să intre în vigoare după aprobarea de către parlamentul Ucrainei marți, 13 decembrie, transmite Agerpres.

Jurnaliștii ucraineni au criticat prerogativele extinse pe care legea le acordă Consiliului Național pentru Televiziune și Radiodifuziune, format din opt membri.

Consiliul va putea nu doar să aplice amenzi, dar și să blocheze mass-media online timp de 30 de zile fără o decizie judecătorească în cazul unor încălcări repetate a regulilor. Interdicțiile permanente și retragerea licențelor vor continuă să fie posibile doar recurgând la instanță. Cu toate acestea, justiția din Ucraina nu este considerată independentă.

Membrii Consiliului sunt numiți, în părți egale, de președinte și parlament.

"Odată cu adoptarea legii mass-media se pune în aplicare clauza privind armonizarea legislației naționale din sectorul audiovizual cu legislația europeană", a anunțat marți Consiliul.

Această armonizare a fost una din cele șapte solicitări adresate Ucrainei după ce i s-a acordat statutul de țară candidată la aderarea la UE.

Unul din motivele invocate pentru noua lege, care reglementează televiziunile, posturile de radio, presa scrisă și cea online, a fost adaptarea acesteia la noile posibilități tehnice ale erei internetului.

Înaintea invaziei ruse, președintele Volodimir Zelenski a închis posturi de televiziune considerate pro-ruse și a blocat site-urile de știri ocolind procedurile legale. După începerea războiului a fost limitată distribuția canalelor de știri controlate de opozantul președintelui Zelenski, fostul șef de stat Petro Poroșenko.

Ucraina ocupă locul 106 din 180 în clasamentul țărilor, care evaluează gradul de libertate al presei, realizat de organizația Reporteri fără Frontieră. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,57 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
17
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău