Ucraina neagă că ar fi livrat vreodată tehnologie de apărare Coreii de Nord

  • 15 August 2017 09:53
Ucraina neagă că ar fi livrat vreodată tehnologie de apărare Coreii de Nord

Ucraina a negat ieri că ar fi livrat vreodată tehnologie de apărare Coreii de Nord, anunț făcut ca replică la un articol apărut în publicația New York Times potrivit căruia Coreea de Nord ar fi putut să achiziționeze motoare de rachete de la fabrica ucraineană Yuzhmash.

Îngrijorările pe fondul posibilității ca nord coreenii să fie aproape de a-și atinge scopul de a pune SUA în raza armelor sale nucleare au generat tensiuni globale în ultimele săptămâni.

SUA este un prinicpal susținător al Ucrainei. Oleksandr Turchynov, secretarul Consiliului ucrainean de Apărare și Securitate, a declarat că Ucraina "nu a furnizat niciodată motoare de rachetă sau orice fel de tehnologie de rachetă către Coreea de Nord". Compania de stat Yuzhmash a anunțat că nu a mai produs rachete balistice de tip militar de la proclamarea independenței față de Uniunea Sovietică în 1991.

"În anii de independență, Yuzhmash nu a produs și nu produce rachete și sisteme militare de rachetă", se arată într-un comunicat postat pe pagina de internet a companiei.

Președintele SUA, Donald Trump, a avertizat la sfârșitul săptămânii trecute că armata americană este "gata de acțiune" dacă nord-coreenii ar acționa necugetat după ce au amenințat săptămâna trecută că lansează rachete în apropierea Guam, teritoriu american din Oceanul Pacific. Oficialii nord-coreeni au acuzat, de asemenea, liderul american că aduce Peninsula coreană în pragul unui război nuclear.

Duminică, șeful CIA a declarat că nu ar fi surprins dacă nord-coreenii vor efectua un alt test cu rachetă, după cele două derulate în luna iulie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău