Ucraina: NATO invită Rusia la noi discuții

  • 18 Ianuarie 2022 17:10
Ucraina: NATO invită Rusia la noi discuții

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că a invitat Moscova și aliații din NATO la noi discuții asupra Ucrainei, pe fondul temerilor privind o invadare a acestei țări de către Rusia, relatează France Presse, citată de Agerpres.

"Astăzi am invitat Rusia și toți aliații NATO să participe la o serie de reuniuni ale Consiliului NATO-Rusia în viitorul apropiat", a anunțat el într-o conferință de presă la Berlin alături de cancelarul german Olaf Scholz.

Aceste discuții vor avea ca scop "să răspundă preocupările noastre, dar și să asculte preocupările Rusiei" și să "găsească o cale de a preveni orice atac militar contra Ucrainei", a adăugat el.

O întâlnire anterioară, săptămâna trecută, a Consiliului NATO-Rusia, instanță de dialog și consultare, s-a încheiat cu constatarea unor divergențe profunde între Aliați și Moscova privind securitatea în Europa.

Jens Stoltenberg a spus că NATO este pregătită să continue dialogul.

"Transmitem Rusiei un mesaj foarte clar: dacă va decide încă o dată să folosească forța împotriva Ucrainei, ea va trebui să plătească un preț mare de sancțiuni economice, financiare și politice", a avertizat el la Berlin, reiterând "sprijinul aliaților din NATO" față de Ucraina.

El a amintit că Alianța Nord-Atlantică a implementat "cea mai mare întărire sau cea mai mare apărare colectivă timp de o generație, cu o prezență sporită a NATO în partea de est a alianței", ceea ce preocupă Rusia.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut din nou marți răspunsuri din partea Occidentului la cererile Moscovei privind încetarea extinderii NATO. El le vede ca o condiție prealabilă pentru reluarea negocierilor asupra acestei crize geopolitice ce amenință să degenereze în conflict în Ucraina.

Jens Stoltenberg și Olaf Scholz au cerut amândoi Rusiei să înceapă retragerea a zeci de mii de trupe rusești desfășurate la granița cu Ucraina, o cerere respinsă în timpul dimineții de Moscova.

Rusia se prezintă drept victima ambițiilor NATO în Europa de Est și consideră că o dezescaladare este posibilă doar dacă Occidentul semnează tratate ce interzic orice extindere viitoare a NATO, în special la Ucraina și Georgia, potrivit AFP.

De asemenea, ea cere americanilor și aliaților lor să renunțe la efectuarea de manevre și desfășurări militare în Europa de Est, revendicări calificate ca inacceptabile de Occident.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău