Ucraina marchează Ziua Independenței. La parada militară din Kiev vor și participa militari din R. Moldova

  • 24 August 2018 09:21
Ucraina marchează Ziua Independenței. La parada militară din Kiev vor și participa militari din R. Moldova

Ucraina marchează, astăzi, Ziua Independenței, la Kiev și în alte orașe fiind organizate mai multe acțiuni dedicate împlinirii a 27 de ani de la adoptarea Declarației de Independență, la 24 august 1991, după ieșirea țării din componența URSS.

Autoritățile capitalei ucrainene au pregătit o paradă militară pe străzile centrale ale Kievului, la care vor participa atât militari din forțele armate ale Ucrainei, cât și reprezentanți ai armatelor străine, inclusiv din R. Moldova.

Ucraina și-a proclamat independența pe 24 august 1991, iar pe 1 decembrie 1991 au avut loc primele alegeri libere și un referendum național, în cadrul căruia 90,32% dintre ucraineni s-au pronunțat în favoarea independenței țării.

În urma alegerilor din 1 decembrie 1991, Leonid Kravciuk a devenit președinte al Ucrainei.

După 27 de ani, actualul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, a scris, vineri, pe contul său de Twitter, că, deși plătesc un preț mare pentru dreptul de a fi independenți, protejând țara de agresor, ucrainenii sunt o națiune unită și de nezdruncinat, un stat independent, o Ucraină unită și indivizibilă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău