Ucraina le cere SUA și Germaniei să sancționeze Gazpromul pentru că folosește livrarea de gaze drept armă

  • 02 Octombrie 2021 18:41
Ucraina le cere SUA și Germaniei să sancționeze Gazpromul pentru că folosește livrarea de gaze drept armă

Ucraina a cerut vineri Statelor Unite și Germaniei să impună sancțiuni față de compania de gaze a Rusiei, Gazprom, pe care o acuză de folosirea energiei ca armă, după ce gigantul energetic a implementat un acord de tranzit cu Ungaria care privează Kievul de stocurile de gaze, transmite Reuters.

În condițiile acordului cu Budapesta pentru furnizarea de gaze pe termen lung, care a început vineri, Gazprom nu va mai livra gazele sale Ungariei prin Ucraina, ci prin Serbia și Austria, scrie digi24.ro.

Aceasta privează Ucraina de veniturile încasate în urma tranzitului pe teritoriul său și mai înseamnă că nu va mai putea importa gaze folosind gazoductul care livra către Ungaria, precum a făcut-o din 2015 ca modalitate de a nu cumpăra combustibilul direct de la ruși.

Legăturile cu Moscova sunt în criză de la anexarea Crimeei în 2014 și din cauză că Federația a susținut un conflict separatist în estul Ucrainei.

Yuriy Vitrenko, șeful celei mai mari companii ucrainene de gaz și petrol, a cerut Washingtonului și Germaniei să onoreze ceea ce el a numit ca fiind angajamente de a fi mai duri cu Moscova, în contextul gazoductului Nord Stream 2 care livrează gaze din Rusia până în Germania.

„Kremlinul face asta intenționat. Nici măcar nu este vorba de amenințare, este folosirea evidentă a gazului ca o armă”, a scris Vitrenko pe Facebook.

„O declarație comumă emisă de SUA și Germania spune că dacă Kremlinul folosește gazul drept armă, ar urma un răspuns adecvat. Așteptăm impunerea sancțiunilor asupra a 100% din subsidiaritatea Gazpromului, operatorul Nord Stream 2”, a declarat acesta.

El se referea la un acord dintre Berlin și Washington în privința Nord Stream 2, acord ce a fost încheiat în iulie.

Disputa vine într-un moment sensibil pentru Rusia, care vrea ca Germania să certifice gazoductul Nord Stream 2, având în vedere că a fost finalizat. Rusia se confruntă cu acuzații din partea criticilor Kremlinului că încearcă să accelereze procesul de aprobare prin îngreunarea livrărilor de gaze către Europa într-o perioadă în care există o criză a sectorului energetic în care prețurile la gaze au explodat.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, spune că Rusia își îndeplinește obligațiile din contractele existente pentru livrarea de gaze.

Compania germană de utilități Uniper, parte a grupului de companii occidentale care sprijină Nord Stream 2, a declarat vineri că nu se așteaptă ca Nord Stream 2 să contribuie la atenuarea crizei de pe piața mondială a gazelor naturale în această iarnă, deoarece este puțin probabil ca o licență de operare să vină rapid, transmite Mediafax, care citează Reuters.

Conform acordului finalizat cu Ungaria la sfârșitul lunii august, și care a intrat în vigoare de la 1 octombrie, Gazprom va expedia anual 4,5 miliarde de metri cubi de gaze către Ungaria, prin două rute: 3,5 miliarde de metri cubi prin Serbia și 1 miliard de metri cubi prin Austria.

Livrările de gaze rusești prin conducta Yamal-Europa au scăzut vineri cu aproape 77% față de joi, au arătat datele operatorului de rețea Gascade, deoarece Gazprom a rezervat doar o treime din capacitatea disponibilă pentru luna octombrie.

Compania rusă a declarat în repetate rânduri că furnizează gaze clienților în deplină conformitate cu contractele existente și a precizat că și-ar putea suplimenta livrările odată ce Nord Stream 2 va fi lansat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
30,52
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:3,13 m/s
Sun
25
Mon
26
Tue
29
Wed
28
Thu
23
Arhivă Radio Chișinău