Ucraina lansează o televiziune pentru zonele separatiste și Crimeea anexată

  • 03 Martie 2020 08:15
Ucraina lansează o televiziune pentru zonele separatiste și Crimeea anexată

Autoritățile ucrainene au anunțat luni lansarea unei televiziuni destinate zonelor sub controlul separatiștilor pro-ruși în estul țării și Crimeei anexate pentru "a trezi sentimentul unității" cu restul țării în locuitorii lor, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Numită "Dim" ("casă" în ucraineană), canalul a început să emită duminică, a declarat pentru France Presse directoarea sa executivă interimară, Iulia Ostrovska.

Televiziunea își propune "să readucă viața politică, culturală și socială a Ucrainei la ordinea zilei" pentru ucrainenii care trăiesc în zonele separatiste și "să trezească sentimentul unității" cu țara, a declarat Iulia Ostrovska, citată de site-ul televiziunii.

Canalul va difuza programe de divertisment furnizate de televiziuni ucrainene private, în special seriale de televiziune, talk-show-uri și meciuri de fotbal, a declarat șeful administrației prezidențiale Kirilo Timoșenko, citat de agenția Interfax-Ucraina.

De asemenea, televiziunea intenționează să treacă în viitor la producerea propriilor buletine informative, a precizat el.

"În jur de 15%" din conținut va fi furnizat de Kvartal 95, societatea de producție al cărei coproprietar și vedetă principală era Volodimir Zelenski înainte de alegerea sa ca președinte, în aprilie 2019, a precizat Iulia Ostrovska, citată de agenția Ukrinform.

Noul canal este disponibil în rețeaua digitală într-o bună parte din teritoriile separatiste, în special în marile orașe Donețk și Lugansk, a declarat ea.

Mai mulți locuitori din Donețk contactați telefonic de AFP au declarat totuși că nu pot găsi canalul în grila lor de programe, din care fac parte doar canale rusești și separatiste.

Un novice în politică, Volodimir Zelenski a fost ales triumfal șef al statului datorită succesului serialului său "Slujitorul poporului", în care joacă rolul unui profesor de istorie ales subit președinte după ce a denunțat corupția în Ucraina.

După alegerea sa, el a promis să întindă mâna locuitorilor din zonele separatiste și Crimeea, lansând "un război al informației" pentru a-i apropia de Kiev și a-i convinge că "Ucraina au nevoie de ei și ei au nevoie de Ucraina".

Rusia, care a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea, este de asemenea acuzată că îi susține militar pe separatiștii al căror război cu forțele de la Kiev s-a soldat cu peste 13.000 de morți.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău