Ucraina l-a plasat pe patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, pe lista persoanelor date în urmărire

  • 16 Decembrie 2023 13:40
Ucraina l-a plasat pe patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, pe lista persoanelor date în urmărire

Ministerul de Interne din Ucraina l-a plasat vineri pe patriarhul Kirill, liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe Ruse și unul dintre susținătorii războiului declanșat de Kremlin în urmă cu 21 de luni împotriva Kievului, pe lista persoanelor date în urmărire, după ce serviciile de securitate ucrainene l-au acuzat de complicitate la acest conflict, informează Agerpres.

Măsura este pur simbolică, întrucât patriarhul Kirill se află în Rusia și nu riscă să fie arestat. Acesta a fost cel mai recent pas întreprins în campania ucraineană de eradicare a influenței preoților, despre care Kievul susține că ar menține legături strânse cu Rusia și că ar submina societatea ucraineană.

Un mesaj publicat pe lista de persoane date în urmărire de ministerul ucrainean îl identifică pe patriarhul Kirill după nume, îl arată în hainele sale clericale și îl descrie ca fiind "un individ care se ascunde de organele de anchetă preliminară". Mesajul precizează că patriarhul Kirill a fost declarat "dispărut" din 11 noiembrie.

Creștinismul ortodox este credința dominantă în Ucraina, iar autoritățile de la Kiev au deschis dosare penale împotriva clericilor legați de o ramură a bisericii ortodoxe care a avut în trecut legături directe cu biserica rusă și cu patriarhul Kirill.

Parlamentul de la Kiev are în vedere un proiect de lege care ar interzice această ramură a bisericii, care a pierdut mulți dintre enoriașii săi după ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a trimis trupele rusești în Ucraina în februarie 2022. Biserica ucraineană spune că a rupt toate legăturile cu Moscova în mai 2022.

Luna trecută, serviciul de securitate ucrainean SBU a emis un document în care se afirmă că patriarhul Kirill "a încălcat suveranitatea ucraineană" în virtutea poziției sale de "parte din cel mai apropiat anturaj al conducerii militare și politice a Rusiei".

Forțele de securitate ucrainene au deschis zeci de dosare penale, inclusiv pentru acuzații de trădare, împotriva preoților și oficialilor legați de ramura bisericii ucrainene care este asociată cu Moscova.

Patriarhul Kirill a denunțat aceste acțiuni și a făcut apel la liderii clericali din întreaga lume să oprească acțiunile Ucrainei împotriva bisericii.

Un oficial de rang înalt din cadrul bisericii ruse a declarat pentru agenția de presă RIA că plasarea patriarhului Kirill pe lista persoanelor date în urmărire este "un pas pe cât de ridicol, pe atât de previzibil".

Vladimir Legoida, responsabil pentru legăturile Bisericii Ortodoxe Ruse cu alte biserici, a declarat pentru agenția de presă RIA că autoritățile ucrainene se fac vinovate de "nelegiuire și de încercare de intimidare a enoriașilor".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
12
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău