Ucraina l-a declarat persona non-grata pe un consul al Ungariei

  • 04 Octombrie 2018 12:45
Ucraina l-a declarat persona non-grata pe un consul al Ungariei

Ucraina l-a declarat persona non grata pe consulul Ungariei de la Beregovo și l-a invitat să părăsească țara în interval de 72 de ore, pe fondul tensiunilor dintre cele două țări legate de eliberarea de pașapoarte ungurești unor cetățeni ucraineni de etnie maghiară, informează Reuters și MTI, potrivit Agerpres.

„Sperăm că partea ungară se va abține pe viitor de la măsuri inamicale în direcția Ucrainei și că oficialii ungari nu vor încălca legislația ucraineană", se subliniază într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Kiev.

Vinerea trecută, ministrul de externe ungar Peter Szijjartó a admis existența unor tensiuni între țara sa și Ucraina din cauza eliberării de pașapoarte ungurești cetățenilor ucraineni de etnie maghiară într-una din localitățile de la granița dintre cele două țări. Într-un interviu acordat postului de televiziune rusesc Rossia-24, șeful diplomației ungare a declarat că țara sa nu a făcut nimic rău, după ce Kievul a amenințat cu expulzarea consulului Ungariei.

La 20 septembrie, agenția ucraineană de presă (oficială) Ukrinform a publicat o înregistrare video cu o ceremonie la Consulatul Ungariei din Beregovo (Beregszasz, în maghiară, oraș situat la frontiera dintre Ucraina și Ungaria), în cadrul căreia au fost înmânate pașapoarte ungurești unor etnici maghiari, care au depus jurământ de credință Ungariei, înregistrare în care se afirma că acestora li s-ar fi cerut să nu informeze autoritățile ucrainene în legătură cu obținerea dublei cetățenii.

Ucraina, care interzice dubla cetățenie, deși nu are prevăzute sancțiuni legale pentru cei care au primit-o, a declanșat o anchetă privind eliberarea de pașapoarte ungare la Beregovo, iar ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a amenințat cu expulzarea consulului Ungariei pentru ceea ce el consideră a fi 'o provocare pentru securitatea națională'.

În replică, șeful diplomației ungare a condamnat atunci "încercarea conducerii ucrainene de a intimida comunitatea maghiară din Transcarpatia". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău