Ucraina își crește afacerile în plin război: O putere mondială surprinde prin comerțul intens cu Kievul

  • 07 August 11:38
Ucraina își crește afacerile în plin război: O putere mondială surprinde prin comerțul intens cu Kievul

Deși Ucraina este în plin război cu Rusia lui Putin, ea reușește performanța să-și crească cu 20% exporturile în luna iunie 2022, iar reluarea tranzacțiile maritime cu cereale din porturile sale anunță perspective și mai bune. Autoritățile au anunțat că în prima jumătate de an, comerțul exterior al Ucrainei s-a ridicat la suma totală de 48 de miliarde de dolari.

„În martie și aprilie 2022, exportul de mărfuri ucrainene a scăzut cu 50% față de totalul de dinainte de război, fiind de 2,5 miliarde de dolari lunar”, a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal, potrivit ziare.

Oficialul din Ucraina a adăugat că după ”trei luni de muncă constantă a echipei guvernamentale și a întreprinderilor, am făcut posibilă creșterea exporturilor cu 20%, până la valoarea de 3,2 miliarde de dolari”.

Potrivit declarației premierului, ”stabilitatea economiei ucrainene în condiții de război va fi întărită și prin reluarea exporturilor de cereale din porturile noastre”. Potrivit datelor recente, fermierii au strâns aproape 12 milioane de tone de cereale la sfârșitul lunii iulie.

În plus, se preconizează recoltarea a până la 20 de milioane de tone de grâu, cu 500% mai mult decât nevoile interne. ”De aceea trebuie să ajutăm fermierii să-și păstreze și să-și vândă noua recoltă”, a spus Shmyhal.

În primul semestru din 2022, comerțul exterior al Ucrainei s-a ridicat la suma de 48 de miliarde de dolari, cu 27% mai puțin față de aceeași perioadă din 2021 (având un minus de 13 miliarde de dolari).

Importurile Ucrainei din primele 6 luni din 2022 au atins 25,3 miliarde de dolari, iar exporturile au fost de 22,7 miliarde de dolari.

Astfel, în prima jumătate a anului 2022, China este cel mai mare partener comercial al Ucrainei, cu importuri de 3,5 miliarde de dolari, Germania pe locul 2 cu 2,2 miliarde de dolari, iar Polonia pe treapta a treia cu 2,1 miliarde de dolari.

În schimb, exporturile Ucrainei din semestrul 1 din 2022 au fost cele mai mari în China, de 4,3 miliarde de dolari, în Polonia de 2,3 miliarde de dolari și în Turcia de 1,8 miliarde de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
20
Fri
21
Sat
23
Sun
19
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău