Ucraina, în centrul defilării militare de la Paris de Ziua Franței. Drapelele țărilor din Europa de Est, printre care și al României, vor deschide parada de pe celebrul bulevard Champs-Elysees

  • 13 Iulie 2022 14:23
Ucraina, în centrul defilării militare de la Paris de Ziua Franței. Drapelele țărilor din Europa de Est, printre care și al României, vor deschide parada de pe celebrul bulevard Champs-Elysees

Ucraina va fi punctul focal în cadrul tradiționalei defilări militare de la Paris, de Ziua Franței, ce va avea loc la 14 iulie și care va onora țările din Europa de Est și trupele franceze desfășurate pe teritoriul acestora în cadrul NATO, relatează AFP, citat de Agerpres.

”Defilarea  este marcată de contextul strategic și ține cont de el. Ideea este de a  pune în prim-plan solidaritatea strategică cu aliații noștri și  capacitatea Franței de a face față provocărilor momentului, ca putere de  echilibru și de antrenament”, conform Palatului Elysee.

Parada  terestră de pe celebrul bulevard Champs-Elysees va fi deschisă de  drapelele celor nouă țări străine invitate, dintre care majoritatea  vecine cu Rusia sau Ucraina: Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia,  Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria.

Vor urma  trupele franceze desfășurate recent pe flancul estic din Europa. Parisul  și-a consolidat net prezența pe flancul estic de la începutul  războiului din Ucraina, reducându-și în același timp misiunile militare  din Sahel.

”Împărtășirea  flăcării” va fi tema ediției din acest an a defilării. O triplă  referire – la legătura armată-națiune, la flacăra Rezistenței,  reprezentată de Hubert Germain, ultimul ”Companion al Eliberării”,  decedat anul trecut, și flacăra olimpică pe care o deține în prezent  Franța, până la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. La paradă vor  participa în acest an și militari medaliați olimpic.

În total,  aproximativ 6.300 de persoane vor defila în acest an, dintre care  aproape 5.000 pe jos. Spectacolul va mobiliza de asemenea 64 de avioane,  o dronă, 25 de elicoptere, 200 de cai și 181 de vehicule motorizate.

Printre  cei care vor defila se vor număra și cele 14 unități de trupe marine,  care sărbătoresc 400 de ani de existență în 2022. De asemenea, vor fi  prezenți reprezentanți ai Comandamentului de Operațiuni Speciale (COS),  care sărbătorește trei decenii de la creare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău