Ucraina: FSB susține că a dejucat o tentativă a Kievului de a deturna un bombardier strategic al Rusiei

  • 08 Iulie 17:10
Ucraina: FSB susține că a dejucat o tentativă a Kievului de a deturna un bombardier strategic al Rusiei

Ofițeri ai Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB, ex-KGB) ar fi dejucat o tentativă a Ucrainei de a organiza deturnarea unui bombardier strategic rusesc Tu-22M3, conform unui comunicat emis luni de FSB, citat de Reuters, relatează Agerpres.

"Serviciile de informații ucrainene intenționau să recruteze un pilot militar rus în schimbul unei recompense financiare și al acordării cetățeniei italiene, pentru a-l convinge să transfere și să facă să aterizeze un avion purtător de rachete în Ucraina", susține FSB pe site-ul său, la care face referire sursa.

În acest comunicat, FSB susține că "servicii speciale din țări NATO" ar fi fost implicate în "pregătirea și realizarea" acestui plan pentru deturnarea "unui bombardier strategic Tu-22M3", notează AFP.

Acest aparat este capabil să efectueze lovituri nucleare și convenționale pe distanțe lungi.

Reuters nu a putut verifica în mod independent veridicitatea acestor informații. Ucraina nu a făcut deocamdată niciun comentariu.

În cursul acestei operațiuni, Rusia ar fi primit informații care i-au ajutat forțele să atace baza aeriană "Oziornoe", în nord-vestul Ucrainei, conform comunicatului FSB, care nu indică nici când a fost întreprinsă această operațiune și nici când a fost efectuată lovitura asupra aerodromului Oziornoe din regiunea Jitomir.

Tu-22M3 (cod NATO "Backfire") este un avion de luptă pe distanțe lungi, ce poate transporta inclusiv rachete hipersonice, atât cu încărcătură convențională, cât și nucleară, cu aripi și geometrie variabile, conceput pentru a distruge ținte maritime și terestre cu rachete ghidate și bombe lansate pe cale aeriană.

În ultimele zile, forțele ruse au efectuat numeroase lovituri asupra unor baze ale forțelor aeriene ucrainene, într-un moment în care Kievul așteaptă cu nerăbdare sosirea avioanelor de vânătoare F-16 promise de către Occident pentru a încerca să recâștige controlul în spațiul aerian.

Vara trecută, Ucraina a reușit să recruteze un pilot rus de elicopter, Maksim Kuzminov, care se opunea conflictului și care a dezertat la bordul unui aparat Mi-8, aducând elicopterul pe un teritoriu controlat de ucraineni, amintește AFP.

Acest dezertor a fost găsit mort în Spania în luna februarie. Rusia a fost acuzată în mod repetat că și-a eliminat adversarii, atât în țară, cât și în străinătate, dar aceasta a negat de fiecare dată acuzațiile.

De asemenea, Ucraina acuză periodic Moscova că încearcă să recruteze agenți de partea ucraineană.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat în luna mai că a "destructurat o rețea de agenți" ai FSB care pregăteau asasinarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a arestat doi ofițeri ucraineni care făceau parte din acest complot.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
19,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
14
Tue
16
Wed
17
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău