Ucraina | Fostul președinte Petro Poroșenko, acuzat de trădare

  • 20 Decembrie 2021 20:15
Ucraina | Fostul președinte Petro Poroșenko, acuzat de trădare

Autoritățile ucrainene l-au plasat luni pe fostul președintele Petro Poroșenko sub anchetă oficială pentru înaltă trădare, acuzându-l de legături cu finanțarea forțelor separatiste în regiunea Donbas din est, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit oficialilor, acuzațiile împotriva lui Poroșenko sunt legate de altele similare vizându-l pe parlamentarul pro-rus Viktor Medvedciuk, în arest la domiciliu de aproximativ șase luni.

Partidele politice ale lui Medvedciuk și Poroșenko au respins acuzațiile.

Oleksandr Turcinov, un înalt oficial din partidul lui Poroșenko, Solidaritatea Europeană, a declarat într-un comunicat că acuzația a fost fabricată la instrucțiunile președintelui Volodimir Zelenski și că "se va transforma într-o farsă la fel ca toate celelalte anterioare".

Ucraina este în război cu separatiștii susținuți de ruși în regiunea Donbas din 2014.

Medvedciuk, al cărui partid politic este al doilea ca mărime în parlament, este cetățean ucrainean, dar are legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin și a spus că liderul de la Moscova este nașul fiicei sale.

Biroul de stat pentru investigații al Ucrainei a declarat într-un comunicat că Poroșenko este suspectat de "facilitarea activităților" unor organizații teroriste într-o conspirație cu un grup nenumit de persoane, inclusiv unii oficiali de rang înalt din Rusia.

În octombrie, oamenii legii l-au acuzat pe Medvedciuk de înțelegere cu oficiali în timpul administrației lui Poroșenko pentru a cumpăra cărbune din mine din zonele deținute de separatiști în 2014-2015 ca mod de finanțare a separatiștilor.

În octombrie, partidul lui Poroșenko a numit aceste acuzații o "perdea de fum" pentru a distrage atenția de la propriile nelegiuiri ale guvernului.

Biroul de stat pentru investigații a declarat săptămâna trecută că nu l-a putut convoca pe Poroșenko pentru un interogatoriu personal. Partidul lui Poroșenko a anunțat că fostul președinte a plecat din țară pentru o călătorie planificată.

Ucraina s-a confruntat cu o lipsă acută de combustibil după ce separatiștii au pus mâna pe teritoriul unde se află minele de cărbune. Procurorii l-au acuzat pe Medvedciuk că s-a înțeles cu oficiali ai statului pentru a bloca achizițiile de cărbune de pe piața internațională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău