Ucraina este îngrijorată în privința apropierii Republicii Moldova de Rusia

  • 12 Mai 2017 16:58
Ucraina este îngrijorată în privința apropierii Republicii Moldova de Rusia

Apropierea Republicii Moldova de Rusia este un precedent negativ pentru Ucraina și o poate amenința cu consecințe negative, consideră analiștii portalului ucrainean сomments.ua.

Potrivit agenției INFOTAG, în comentariul lor referitor la participarea Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, la parada militară din 9 mai de la Moscova se menționează că "el a dat de înțeles astfel Occidentului că intenționează să acționeze împotriva parcursului european al coaliției de la guvernare și să apropie țara de Rusia". Iar Vladimir Putin, care l-a invitat pe Dodon la paradă, a dat de înțeles că Federația Rusă va miza pe socialiștii moldoveni la alegerile parlamentare.

"Dacă Moldova, care a primit din partea UE regim liberalizat de vize, se va îndepărta cu adevărat de pe calea integrării în UE și NATO, atunci reacționarii proruși din Ucraina vor începe să ceară guvernării actuale "să restabilească" relațiile cu Rusia după scenariul Moldovei. Forțele politice de stânga, recent formate pe ruinele Partidului Comunist din Ucraina și Partidului Socialist din Ucraina, printre care "Uniunea forțelor de stânga" a lui Vasilii Volga, "Socialiștii" lui Vasilii Țușko, mișcarea "Opoziția de stânga" a lui Piotr Sinonenko și Natalia Vitrenko ar putea cere ca Ucraina să fie federalizată, să treacă cu vederea anexarea Crimeii și să înghețe conflictul din Donbass de dragul restabilirii depline a cooperării comercial-economice cu Rusia", se arată în articol.

Autorii se tem că "pe valul succesului socialiștilor moldoveni, aceste forțe politice și-ar putea găsi nișa electorală în rândul muncitorilor de la întreprinderile industriale, care sunt concentrate pe exportul producției în Rusia".

"Cu ajutorul lui Igor Dodon, Rusia încearcă să rezolve două probleme: să întoarcă Republica Moldova pe orbita influenței sale și să creeze un pretext pentru intensificarea forțelor politice proruse de stânga din Ucraina", susțin autorii comentariului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău