Ucraina | Doi soldați uciși, președintele Zelenski promite o ripostă „severă''

  • 07 Iunie 2019 14:22
Ucraina | Doi soldați uciși, președintele Zelenski promite o ripostă „severă''

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis o ripostă "severă" după ce doi soldați ucraineni au fost uciși și alți opt răniți în noaptea de joi spre vineri în Estul separatist al Ucrainei, transmite AFP.

Doi soldați au fost uciși în tiruri de artilerie în apropierea localității Novolugansk, situată la 50 km nord-est de Donețk, unul din fiefurile separatiste proruse, potrivit unui comunicat difuzat vineri de președinția ucraineană.

Zelenski a plasat responsabilitatea în acest caz "mercenarilor" ruși și a denunțat o "încălcare flagrantă" a acordurilor de pace de la Minsk semnate în 2015.

"Folosirea artileriei demonstrează o pierdere cel puțin în parte a controlului asupra mercenarilor. Sperăm că partea rusă va prelua din nou controlul asupra acestor unități", a declarat președintele ucrainean, citat în comunicat.

Kievul și Occidentul acuză Rusia că îi susține militar pe rebelii proruși din estul Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte.

"Aceste tiruri ce au vizat militarii ucraineni sunt o tentativă evidentă de a submina încă o dată procesul de negocieri privind încetarea focului. Oricine ar fi dat acest ordin, forțele ucrainene vor riposta "sever" și potrivit situației", a adăugat Zelenski.

Miercuri, cu câteva ore înainte de o nouă rundă a negocierilor de pace de la Minsk, armata ucraineană a anunțat că trei soldați ai săi au fost uciși în ultimele 24 de ore în estul țării în confruntări cu separatiștii proruși.

Joi, o purtătoare de cuvânt a anunțat elaborarea de către administrația Zelenski a unei noi "foi de parcurs" privind reglementarea conflictului care s-a soldat cu aproximativ 13.000 de morți de la debutul acestuia în 2014.

Această nouă "foaie de parcurs" ar urma să fie prezentată în cadrul unei reuniuni a negociatorilor la Minsk pe 19 iunie.

sursa:AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău