Ucraina denunță la ONU abuzurile comise de trupele ruse. „Lista crimelor rusești este interminabilă”

  • 12 Mai 2022 18:35
Ucraina denunță la ONU abuzurile comise de trupele ruse. „Lista crimelor rusești este interminabilă”

Ucraina și aliații săi au denunțat joi la ONU „o listă interminabilă” de abuzuri comise de Rusia de la începutul invaziei declanșate pe 24 februarie, în cursul unei sesiuni extraordinare a Consiliului pentru drepturile omului (UNHCR), pe care Moscova a boicotat-o, transmite DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, la finalul reuniunii, solicitată de Kiev, cele 47 de state membre ale Consiliului urmează să voteze un proiect de rezoluție care cere o „anchetă” a comisiei internaționale a ONU pentru Ucraina cu privire la gravele încălcări ale omului, reproșate trupelor de ocupație ruse în regiunile Kiev, Cernigov (Cernigău), Harkov și Sumî în intervalul dintre sfârșitul lunii februarie și martie 2022, „pentru ca cei responsabili să fie trași la răspundere”.

„Mii de persoane din țara mea și-au pierdut viața. Bombardamentele și tirurile ruse fac partea din viața noastră zilnică”, a declarat prim-adjunctul ministrului de externe al Ucrainei, Emina Djaparova, în deschiderea dezbaterilor, într-o alocuțiune prin videoconferință, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Torturile și disparițiile forțate, violențele sexuale și de gen, lista crimelor rusești este interminabilă”, a denunțat ea, agitând o foaie pe care un băiețel violat în fața mamei sale a desenat un vârtej de linii negre.

În cursul dezbaterilor, mai mulți diplomați ai unor țări aliate Kievului, dar și ONU și-au exprimat oroarea și indignarea față de suferințele îndurate de ucraineni.

„Agresiunea rusă este însoțită, în fiecare zi, de descoperiri din ce în ce mai macabre și greu de suportat”, a afirmat ambasadorul francez Jérôme Bonnafont, în timp ce omologul său britanic a denunțat o „campanie brutală” dusă de Moscova.

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, care acuzase deja armata rusă de acțiuni „care pot fi clasificate drept crime de război” în Ucraina de la începutul invaziei în 24 februarie, a indicat că biroul său continuă să verifice alegațiile de abuzuri.

„Amploarea execuțiilor ilegale, inclusiv indiciile de execuții sumare în zonele situate la nord de Kiev este șocantă”, a afirmat ea, precizând că dispune pentru moment de informații despre 300 de cazuri.

Bachelet a denunțat de asemenea „orori inimaginabile” suferite de locuitorii Mariupolului, oraș-port la Marea Azov.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău