Ucraina: Decizia Poloniei de a trimite tancuri Leopard, un exemplu pentru alte țări (guvern)

  • 12 Ianuarie 2023 18:37
Ucraina: Decizia Poloniei de a trimite tancuri Leopard, un exemplu pentru alte țări (guvern)

Decizia Poloniei de a trimite Ucrainei tancuri germane Leopard a fost luată și pentru a încuraja alte țări să acționeze, a declarat joi un purtător de cuvânt al guvernului polonez, potrivit Agerpres.

Reprezentantul executivului de la Varșovia nu a menționat Germania în mod special, dar asupra celei mai mari economii din Europa se fac presiuni pentru a trimite tancuri avansate Ucrainei.

Joi, 12 ianuarie,l vicecancelarul german Robert Habeck a spus că Berlinul nu va împiedica Polonia să exporte tancuri.

''Germania nu ar trebui să se opună atunci când alte țări iau decizii pentru a sprijini Ucraina, indiferent de ce decizie ia Germania'', a afirmat Habeck într-o reuniune a parlamentarilor ecologiști germani, la Berlin.

Miercuri, președintele polonez Andrzej Duda a anunțat, după o întâlnire cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski în orașul Liov (vestul Ucrainei), că Polonia va trimite Kievului 14 tancuri Leopard, în cadrul unei coaliții cu țări aliate.

Întrebat de ce Varșovia este prima care își exprimă disponibilitatea de a trimite tancuri, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez Piotr Müller a explicat că țara sa se teme că ar putea fi următoarea pe lista Rusiei.

''Vrem să forțăm anumite comportamente. Dacă nu apărăm independența Ucrainei, noi vom fi ținta următoare. Polonia vrea ca Ucraina să se poată apăra și pentru asta are nevoie de echipament'', a menționat el.

Pe 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată și nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova susține că desfășoară o ''operațiune militară specială de denazificare'' a țării vecine și de protejare a populației rusofone din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,54 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău