Ucraina: Crime de război anchetate de procurorii ucraineni; zeci de cadavre, exhumate la Vîșgorod

  • 07 Mai 2022 14:41
Ucraina: Crime de război anchetate de procurorii ucraineni; zeci de cadavre, exhumate la Vîșgorod

Autoritățile ucrainene au efectuat, sâmbătă, noi deshumări în anchetele privind comiterea de crime de război de către armata rusă în localitățile ocupate din Nord-Vestul Kievului, potrivit trimisului special al Agerpres, Cristian Lupașcu.

Polițiștii din raionul Vîșgorod, sub coordonarea unui procuror care investighează crimele de război, au efectuat o exhumare în cazul unui bărbat de 55 de ani din localitatea Ivankiv, care a fost găsit carbonizat în propriul autoturism, după ce militarii ruși au tras asupra acestuia și au incendiat-o.

Bărbatul, Vadim Denisenko, a fost ucis pe 25 februarie, în momentul în care forțele rusești au pătruns în localitate. Cadavrul carbonizat al acestuia a fost descoperit pe 20 martie și a fost îngropat în cimitirul din localitate. Anchetatorii ucraineni au decis să deshumeze sâmbătă cadavrul acestuia, atât pentru identificare, cât și pentru stabilirea cauzelor morții.

"Când a început ocupația, această persoană se afla în Ivankiv. Pe data de 25 februarie, a decis să plece în satul Suhakin, și-a luat mașina și a plecat. Tot în acea zi, soția a pierdut legătura telefonică cu el și în primele zile ale lunii martie i s-a comunicat că mașina se află în Suhakin și că s-a tras în ea, iar mai apoi a luat foc. Localnicii nu au avut posibilitatea de a îngropa corpul neînsuflețit, deoarece acțiunile militare erau într-o fază activă. Mașinile militare ruse circulau prin localități, iar pe 20 martie localnicii au putut scoate cadavrul carbonizat și să îl îngroape în cimitir. Astăzi, am făcut exhumarea. A fost ridicat corpul în prezența soției. Totul a fost documentat în prezența criminaliștilor și a procurorului. Corpul neînsuflețit va fi dus la Medicina legală, iar mai târziu va fi înmormântat la Ivankiv", a afirmat purtătorul de cuvânt al Poliției din Vîșgorod, Tatiana Budușevska.

Potrivit oficialului Poliției din Vîșgorod, în regiune au avut loc zeci de astfel de acțiuni de deshumare a victimelor războiului, cea de sâmbătă fiind a 34-a. Numărul total al civililor morți în Vîșgorod este de 63, iar dintre aceștia 33 sunt din Ivankiv. Printre victime se află și doi copii, unul de 12 ani, iar celălalt de 13 ani.

La acțiunea de sâmbătă a participat și soția bărbatului ucis de militarii ruși.

"Ce să zic despre cei care au comis această crimă? Sunt niște neoameni", a spus Natalia Denisenko.

Numărul total al crimelor de război instrumentate de procurorii ucraineni a ajuns la peste 1.200, fapte care au fost comise în regiunea Kiev.

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău