Ucraina continuă să avanseze în împrejurimile Bahmut și în regiunea Zaporojie

  • 13 Iunie 2023 15:33
Ucraina continuă să avanseze în împrejurimile Bahmut și în regiunea Zaporojie

Guvernul ucrainean a informat marți, 13 iunie, în legătură cu noi progrese ale forțelor sale armate în împrejurimile Bahmut (est) și în regiunea Zaporojie (sud) în două dintre cele trei sectoare de pe linia frontului, unde Kievul a confirmat în ultimele zile acțiuni ofensive de recucerire a teritoriului, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, forțele Kievului au preluat controlul asupra a aproximativ trei kilometri pătrați în zona localității Orihiv din regiunea Zaporojie în ultimele ore.

În această parte de front, Ucraina ar fi avansat "între o jumătate de kilometru și un kilometru" în direcția portului Berdiansk, ocupat de Rusia, la sud de Orihiv.

În împrejurimile Bahmut, trupele ucrainene au avansat 250 metri înspre rezervorul Berhivka, la nord de acest oraș din estul regiunii Donețk, care este aproape în întregime ocupată de ruși.

Maliar a raportat, de asemenea, un avans ucrainean de 200 de metri în apropiere de Torețk, un oraș din Donețk aflat la aproximativ 35 de kilometri sud-vest de Bahmut.

Potrivit armatei ucrainene, lupte intense se dau în zona Orihiv (Zaporojie), în Mariinka, Lîman și Bahmut.

În aceste puncte de pe front, Rusia face tot ce poate pentru a-și apăra pozițiile, lansând atacuri și folosind aviația și artileria pentru a respinge acțiunile ofensive ucrainene.

„Pe parcursul acestei ofensive, trupele noastre se confruntă cu numeroase câmpuri minate combinate cu șanțuri antitanc", a declarat ministrul adjunct al apărării de la Kiev.

Potrivit lui Maliar, forțele ruse încearcă să contraatace "în mod constant" cu vehicule blindate și "utilizarea masivă a rachetelor ghidate antitanc și a dronelor kamikaze".

În același timp, Statul Major al armatei ucrainene a denunțat marți că soldații ruși ar profita de evacuarea oamenilor din zecile de localități inundate în urma distrugerii barajului de la Kahovka, pe fluviul Nipru, în regiunea Herson (sudul Ucrainei), jefuind casele rămase fără supraveghere, potrivit EFE.

Invadatorii ruși se dedau pe scară largă jafurilor în localitățile inundate din regiunea Herson, se arată în buletinul publicat marți de Statul Major General al armatei ucrainene.

Forțele ruse trimit camioane goale care sunt prezentate drept transporturi de ajutor umanitar și apoi le încarcă cu mobilă, echipamente electronice și alte bunuri pe care militarii ruși le sustrag din casele localnicilor evacuați, se afirmă în buletinul militar.

Centrul acestor operațiuni ar fi localitatea Gola Pristan, în partea ocupată de Rusia a regiunii Herson, unde se pare că sosesc camioanele.

O explozie a distrus marțea trecută un baraj imens în localitatea Nova Kahovka, în teritoriul ocupat de ruși în Herson.

Distrugerea barajului, despre care Kievul susține că a fost comisă în mod deliberat de Rusia, a provocat o catastrofă ecologică și umanitară în zonă, notează EFE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău