Ucraina consideră Las Vegas un model pentru alungarea rușilor din sectorul jocurilor de noroc

  • 29 Octombrie 2023 10:50
Ucraina consideră Las Vegas un model pentru alungarea rușilor din sectorul jocurilor de noroc

Oficialii ucraineni care caută să îndepărteze actorii ruși din industria jocurilor de noroc vor imita metodele autorităților americane din anii 1980, când au alungat mafia italiană din cazinourile din Las Vegas, transmite The Guardian.

Jocurile de noroc au fost legalizate în Ucraina după o interdicție de 10 ani cu puțin timp înainte de invazia pe scară largă din februarie 2022 și de atunci au continuat să fie o cale profitabilă pentru rușii care doresc să facă bani în țară și să colecteze datele personale ale jucătorilor ucraineni, scrie G4Media.

Autoritatea de reglementare a jocurilor de noroc din Ucraina a început să revoce licențele în septembrie 2022, iar în primăvara acestui an, Volodimir Zelenski a sancționat peste 400 de persoane fizice și juridice legate de afacerile rusești de jocuri de noroc, inclusiv cinci companii ucrainene de jocuri de noroc.

Băncile și alte instituții financiare despre care se suspectează că au ajutat la spălarea profiturilor din jocurile de noroc în numele oligarhilor ruși au fost, de asemenea, în vizorul autorităților.

Dar exploatarea sectorului rămâne o amenințare la care autoritățile spun că sunt hotărâte să răspundă, în ciuda îngrijorărilor că chiar și organele de supraveghere au căzut sub influența rusă.

Olena Vodolazhko, membru al Comisiei ucrainene de reglementare a jocurilor de noroc și a loteriei, a declarat că autoritatea de reglementare a primit o invitație în Nevada de la Consiliul de control al jocurilor din SUA pentru a discuta despre reforma sistemului ucrainean și eliminarea influenței ruse.

„Autoritățile de reglementare americane sunt foarte importante pentru noi. Pentru că, știți, ce am văzut când, de exemplu, am vizitat lituanienii, Elveția, autoritățile de reglementare din Țările de Jos: aceștia și-au început reglementarea pe piață atunci când nu aveau provocări precum mafia sau vreo influență a unei alte țări. Dar Statele Unite au avut, așa că cred că experiența lor… poate fi foarte valoroasă pentru noi.”

Ea a spus că Ucraina speră să urmeze „cea mai bună practică” a autorităților americane de reglementare și a organizațiilor de aplicare a legii atunci când au cooperat pentru a îndepărta mafia din Las Vegas.

„Avem parteneri în interiorul țării, serviciul de securitate al Ucrainei, care ne ajută cu informații despre conexiunile pe care operatorii ucraineni le mai au cu Federația Rusă.”

Legea care legalizează jocurile de noroc în Ucraina în 2020 a permis ca cazinourile și sălile de sloturi să se deschidă în hoteluri și a permis jocurile de noroc online și pariurile. Comisia a fost înființată ca organism de reglementare cu un organism consultativ. Organizațiile rusești de jocuri de noroc și consilierii juridici legați de oligarhi au intrat curând în joc.

Pe fondul acuzațiilor de influență continuă a Rusiei în sector după invazie, Boris Baum, șeful unui organism consultativ al autorității de reglementare, a fost forțat să demisioneze în iulie 2022.

El a părăsit țara, se pare că a plecat în Cipru, după ce rapoartele din presă au susținut că a căutat să asiste o companie cu legături rusești în eforturile de a obține o licență. El neagă orice faptă greșită.

„Nu este în Ucraina”, a spus Vodolazhko. „Și nu avem nicio legătură cu el de când am concediat vechiul consiliu. Acum avem un alt consiliu.”

Vodolazhko a adăugat că o sarcină majoră este reducerea posibilităților de spălare a banilor prin reformarea sistemelor de colectare și analiză a mișcărilor valutare.

„Dacă vor avea o anumită influență, în industria noastră de jocuri de noroc sau în altă industrie, desigur, îi va ajuta să ne omoare”, a spus ea. „Știi, cred că acum este provocarea pentru fiecare funcționar public și pentru fiecare cetățean ucrainean să combată influența Rusiei, pentru că orice oportunitate pentru ei de a câștiga bani sau de a câștiga influență îi face mai puternici.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău