Ucraina: Comisia Europeană dorește să faciliteze confiscarea averilor oligarhilor ruși

  • 25 Mai 2022 14:48
Ucraina: Comisia Europeană dorește să faciliteze confiscarea averilor oligarhilor ruși

Comisia Europeană a prezentat miercuri propuneri pentru a facilita confiscarea averilor oligarhilor ruși și pentru a armoniza pedepsirea în Uniunea Europeană a încălcării sancțiunilor decise ca răspuns la războiul dus de Rusia contra Ucrainei, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Conform unui proiect de directivă, o confiscare a averilor ar fi posibilă în cazul indivizilor și al entităților care încalcă sau ocolesc sancțiunile și al celor care sunt implicați în activități infracționale.

Banii astfel confiscați vor fi vărsați ''într-un fond comun pentru a ajuta Ucraina'', a explicat comisarul european pentru justiție Didier Reynders într-o conferință de presă.

El a adăugat că, în Uniunea Europeană, au fost înghețate averi în valoare de 10 miliarde de euro ale persoanelor sancționate, iar tranzacții implicând 200 de miliarde de euro au fost blocate.

De asemenea, Bruxellesul a propus adăugarea faptei de încălcare a sancțiunilor la lista infracțiunilor, pentru unificarea răspunsului penal al Celor 27 și pentru a facilita urmărirea în justiție.

Douăsprezece state membre UE consideră încălcarea sancțiunilor drept infracțiune penală. În alte 13 state membre, ea este considerată infracțiune sau contravenție, în funcție de gravitate. În două state membre, încălcarea sancțiunilor este doar faptă cu caracter administrativ.

Pedepsele - închisoare sau amendă - variază de la o țară la alta.

Confiscarea și lichidarea averilor ruse sunt cerute de Ucraina, în vederea finanțării reconstrucției post-război a țării. SUA și Canada sunt deja angajate în această direcție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău